Trendig

Hur rostade olika lan i folkomrostningen 1922?

Hur röstade olika län i folkomröstningen 1922?

I Västerbottens län röstade 81 procent för ett förbud. I Malmöhus län gällde det motsatta, och där röstade 81 procent mot ett förbud. I Lund röstade 10,9 procent för förbudet och 89,1 procent mot. I Jönköping var siffran hela 88 procent för förbud och 12 procent mot.

Är alkohol förbjudet i Sverige?

Det här året gjordes en folkomröstning om totalförbud av alkohol i Sverige. Nej-sidan vann med 51 procent mot Ja-sidans 49 procent och alkohol fortsatte att vara lagligt.

Vad är Avlöningsafton?

Så skedde vid Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige i augusti 1922. Albert Engströms stora ”NEJ!” skulle värva för fortsatt försäljning av alkoholhaltiga drycker. Motståndarnas affisch visade en av alkohol utslagen man på stugans entrétrappa och texten ”Avlöningsafton – RÖSTA JA!” därunder.

När förbjöds alkohol?

Perioden mellan 1920 och 1933 i USA kallas för förbudstiden (engelska: Prohibition). Under denna period var tillverkning, transport, import, export och försäljning av många alkoholhaltiga drycker förbjuden i USA.

När var alkohol förbjudet?

Vad har Sverige folkomröstat om?

Folkomröstningar i Sverige är i regel rådgivande och politikerna kan fatta beslut som strider mot valresultatet; detta skedde till exempel efter folkomröstningen om högertrafik (väljarna röstade 1955 nej till byte till högertrafik, men detta infördes i alla fall 1967).

När får valaffischer sättas upp?

Valaffischer får sättas upp tidigast fem veckor för valdagen och skall tas ned senast en vecka efter valdagen. Valaffischer skall ägnas sådan tillsyn att de inte vållar nedskräpning. Samråd skall ske med väghållare och polismyndigheten före uppsättningen. Valaffischer får inte sättas upp utan tillstånd från markägaren.

I vilka länder är alkoholkonsumtion förbjudet?

På 2000-talet har vissa muslimska länder, såsom Saudiarabien, Kuwait, Qatar, Sudan, och Libyen förbudslag av religiösa skäl (Koranen 5:91 och 2:219), och vissa andra såsom Afghanistan, Förenade Arabemiraten och Iran förbjuder alkohol utom för medborgare från icke-muslimska länder.

Share this post