Blogga

Vilka fordelar och nackdelar finns det med de olika transportsatten?

Vilka fördelar och nackdelar finns det med de olika transportsätten?

Ska man bara transportera en kortare sträcka så är det med lastbilar som är det bästa. Nackdelen med lastbilar förutom vad de orsakar för miljön är att de inte kan tillnärmelsevis ta lika mycket gods som de övriga transportsätten kan. Men med hjälp av båtar så kan man transportera gods på lastbilar med längre sträckor.

Hur påverkar Båtfrakt miljön?

Sjöfarten leder till utsläpp i luften av till exempel svaveloxider, kväveoxider och koldioxid. Transporterna innebär även risk för att fartyg ska orsaka vattenförorening bland annat genom den last de för, det avfall som genereras ombord eller vid bunkring och läktring av skadliga flytande produkter (till exempel olja).

Vad finns det för fördelar och nackdelar med tågtrafik jämfört med biltrafik?

I tåg kan man både sova och äta till skillnad från i en bil där man måst stanna för att göra det. Transporterna längs järnvägen är billigare och mer miljövänliga än med till exempel bil. Nackdelar är att det kan vara krångligt att få med sig mycket packning på tåg och man hinner inte se alls mycket av omgivningen.

Är förmånsbil fördelaktigt?

Förmånsbil är att föredra i de allra flesta fall. Ju dyrare bil man har och ju mer man kör privat, desto större blir ”vinsten” med att ha förmånsbil. Det bästa alternativet är att företaget betalar drivmedlet för tjänstemilen och att du betalar drivmedlet för den privata körningen.

Vad är säkrare tåg eller flyg?

Under de senaste fem åren har endast två passagerare avlidit i samband med tågolyckor. Det gör att tåget är ett mycket säkert transportsätt säger Stig Brahn, enhetschef för väg-och järnvägsavdelningen inom Transportstyrelsen. – Otvetydigt så är tåg det säkraste transportmedlet vi har.

Vad är bra med bilar?

3 fördelar med bilen Med bilen kan du stanna var som helst och välja den väg som bäst passar dig. Du kan välja hastighet och köra på tider som passar dig. Bilen tillåter dig även att ta med dig familjemedlemmar eller vänner utan den extra kostnad som annars uppstår i kollektivtrafiken.

Vad kostar förmånsbilen mig netto?

Ett exempel är en bil som kostar 300 000 kronor och får ett förmånsvärde på omkring 42 300 kronor per år. Kostnaden slås ut över ett år och blir ett tillägg på din lön. Har du en månadslön på 30 000 kronor behöver du betala skatt på lönen och bilförmånen, i det här fallet 33 525 kronor.

Varför är det bättre att åka kollektivt?

Visste du att forskning visar att den som åker kollektivt rör sig i genomsnitt fyra gånger mer per dag än den som åker bil? I och med ökad rörelse förebygger du som väljer att ta bussen till jobbet folksjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ 2 med flera.

Share this post