Blogga

Vad innebar EU minimiloner?

Vad innebär EU minimilöner?

EU-kommission presenterade ett förslag till direktiv om tillräckliga minimilöner i EU i oktober 2020. Målet med förslaget är att sätta en ram för att arbetstagare i EU ska få tillräckliga minimilöner som ger en rimlig levnadsstandard oavsett var i EU de arbetar.

Varför vill inte Sverige ha minimilöner?

Undermineras. Transports samhällspolitiska chef, Magnus Falk, anser också att den största risken med lagstadgade minimilöner i Sverige är att den svenska avtalsmodellen, där fack och arbetsgivare sätter lönerna i kollektivavtal, undermineras. Och han är rädd att de svenska lönenivåerna skulle sjunka.

Vad händer i EU?

EU-parlamentets åtgärdspaket mot desinformation får stort stöd. EU-parlamentet stödde i veckan om den omfattande rapport som en särskild kommitté under halvtannat år arbetat fram som handlar om hur EU bättre ska kunna stå emot utländsk inblandning och desinformation.

Efter ett drygt år av stundtals infekterade förhandlingar hoppas EU:s medlemsländer på måndag kunna ställa sig bakom en gemensam linje om kommissionens förslag om minimilöner. Sverige och Danmark har varit ledande i motståndet mot förslaget, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen.

Vad är den lägsta lönen i Sverige?

Sverige har ingen lagstadgad minimilön. Ingångslönerna bestäms istället i kollektivavtal som förhandlas fram av arbetsgivarorganisationer och fackförbund. I många kollektivavtal ligger ingångslönen för personer som är 20 år eller äldre på drygt 22 000 kronor i månaden år 2021.

Vad är det minsta man får tjäna i timmen?

Nya minimilöner från 1 november 2020 Utan 6 års yrkesvana: 23 854 kr per månad eller 137,88 kr per timme. Med 6 års yrkesvana: 25 617 kr per månad eller 148,07 kr per timme.

Vad ska en 19 åring ha i lön?

Från och med 19 år: 18 985 kr per månad eller 109,74 kr per timme. Minimilönerna för perioden 1 april 2022 till och med 31 mars 2023 fastställs av parterna i mars 2021.

Vad innebär EU medlemskapet för dig som svensk medborgare?

EU:s främsta ekonomiska motor är den inre marknaden där varor, tjänster, kapital och människor kan röra sig fritt i större delen av Europa. Det har blivit mycket lättare att resa och flytta i Europa – alla EU-medborgare har rätt att studera, arbeta eller bosätta sig som pensionär i vilket EU-land som helst.

Vad innebär det om Sverige lämnar EU?

Swexit skulle innebära ett hårt slag både mot de svenskbaserade nordeuropeiska bankkoncernerna och mot svenska bankkunder som skulle drabbas av minskad konkurrens i den svenska banksektorn. 150 000 färre jobb. Sveriges handel med andra länder inom EU:s inre marknad har fördubblats sedan 1995.

Share this post