Frågor

Hur fungerar fria vardvalet?

Hur fungerar fria vårdvalet?

Med fritt vårdval menas att du själv kan välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till för öppenvård. Med öppenvård menas den vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. I det fria vårdvalet ingår val av primärvård, öppen specialiserad vård och öppen högspecialiserad vård.

Varför vårdval?

Vårdvalet ger dels medborgarna rätt att välja mellan olika vårdgivare i primärvården, dels vårdgivare rätt att etablera sig i primärvården med offentlig ersättning om man uppfyller de krav respektive region och landsting ställer. Nio regioner och landsting hade den 1 oktober 2009 infört vårdvalssystem i primärvården.

Vad är Läkarvårdsersättning?

17 § Om det till en läkare och vikarie i dennes verksamhet under ett kalenderår har lämnats läkarvårdsersättning med ett belopp som motsvarar ersättningen för en full årsarbetstid inom specialiteten, lämnas därefter ersättning med reducerade belopp.

Vad är Valfrihetsremiss?

Patienten ansvarar själv för att välja vårdgivare och avtala tid för besök/behandling samt att säkerställa vårdgivaren omfattas av offentlig finansiering. Vård hos vårdgivare utan off-entlig finansiering ersätts inte av landstinget.

Vad är en betalningsförbindelse?

En betalningsförbindelse är ett avtal mellan ett försäkringsbolag och en vårdinrättning om att ersätta en dyr undersökning eller åtgärd, såsom magnetröntgen eller operation. Med betalningsförbindelsen kan du få ett ersättningsbeslut på förhand, varvid vårdinrättningen fakturerar åtgärden direkt av försäkringsbolaget.

Vad händer med nationella taxan?

Den nuvarande taxan föreslås försvinna och ersättas av ett nytt system, som enligt skrivelsen ska vara frivilligt för regionerna att tillämpa. Facken och SKR vill också att ersättningsnivåerna förhandlas för fyra år i taget och att det ska vara Socialstyrelsen och inte regeringen som fastställer förhandlingsresultatet.

Vad är nationella taxan?

Nationella taxan är så utformad att den sätter patienten i centrum, minimerar administration samt maximerar sjukvårdsproduktion. Nationella taxan passar också utmärkt för småskalig professionsstyrd vård med lika villkor för patienter och vårdgivare över hela landet.

Hur länge räcker en remiss?

När du får en remiss till en mottagning i din egen region gäller den nationella vårdgarantin, som innebär att du har rätt att få vård inom en viss tid. För specialistmottagningar gäller att du inte ska behöva vänta mer än 90 dagar för att få en besökstid på specialistmottagningen som du har blivit remitterad till.

Kan man vända sig till vilken vårdcentral som helst?

Inom Stockholms län kan du själv välja vilken vårdcentral eller husläkarmottagning du vill gå till. Du gör ditt val genom att lista dig på den vårdcentral du vill tillhöra.

Hur länge ska man vänta på läkartid?

Svaren är lika – runt två veckor. Många svarar en till fyra veckor. Det har att göra med hur sjuk man är; ju svårare åkomma desto snabbare tid. Det innebär att i princip alla missar att hålla vårdgarantin, som innebär att du har rätt att träffa en läkare inom fem dagar.

Hur gör man för att lista sig på annan vårdcentral?

Det snabbaste sättet att välja vårdcentral är att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster. Klicka på ”Välj vårdcentral” för att logga in och följ instruktionerna för att välja den vårdcentral där du vill vara listad.

Hur Sen får läkaren vara?

Om en patient vid ett planerat besök får vänta mer än 30 minuter efter utsatt tid innan besöket påbörjas, har en patient för öppen hälso- och sjukvård rätten att kräva betald patientavgift åter.

Hur lång väntetid på vårdcentral?

Vårdgarantin innebär att från och med att du erbjuds ett besök i vården ska det till exempel inte dröja mer än 7 dagar innan du får träffa en läkare på en vårdcentral eller 90 dagar för att besöka en läkare på en specialistmottagning, beroende på vad du har för behov.

När vårdcentralen inte hjälper?

Det finns flera sätt att lämna synpunkter eller klagomål: Kontakta den mottagning där du fick vård eller behandling. Kontakta patientnämnden i din region. Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Share this post