Frågor

Vad gor man i Europaparlamentet?

Vad gör man i Europaparlamentet?

Europaparlamentets centrala funktion är att lagstifta tillsammans med rådet, vilket de gör genom att anta lagstiftningsakter (förordningar, direktiv och beslut) i enlighet med ett lagstiftningsförfarande.

Vad är folkomröstning Quizlet?

Vad menas med en folkomröstning och när hålls en sådan? Folkomröstning är ett exempel på direkt demokrati. Om riksdagen inte vågar ta beslut så kan dom utföra en folkomröstning. Folk som har rösträtt får gå och rösta på en fråga ja/nej.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYKlwI_oDQM

Var finns EU kommissionen?

EU-kommissionens huvudbyggnad heter Berlaymont och ligger i Belgiens huvudstad Bryssel. Där har kommissionens ordförande sitt kontor och kommissionärerna sina möten. 3 000 tjänstemän arbetar i huset på kommissionens olika serviceavdelningar och generaldirektorat.

Vilka sitter i EU kommissionen?

Kommissionärerna företräder EU Kommissionen består av en kommissionär från varje medlemsland. Dessa personer arbetar för kommissionen och EU som helhet, och företräder alltså inte sina respektive länders intressen. Den svenska ledamoten i kommissionen är Ylva Johansson med ansvar för migrations – och inrikes frågor.

Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Vad innebär parlamentarismen inom det politiska systemet i EU?

Genom att besluta att det egna landet ska gå med i EU har parlamenten överlåtit makten att fatta beslut inom vissa politikområden till EU. Inom EU är det regeringarna som företräder medlemsstaterna, vilket innebär att det har skett en maktförskjutning från parla– menten till regeringarna.

Share this post