Allmänning

Vad raknas som yttrandefrihet?

Vad räknas som yttrandefrihet?

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag. Lag (2018:1802).

Varför är censur förbjudet i Sverige?

Censur under andra världskriget Under andra världskriget, 1939-1945 infördes censur i Sverige. 1941 antogs en ny paragraf i tryckfrihetsförordningen, § 3:9, som gjorde det straffbart att säga kritiska saker om andra länder. Alla texter som stred mot den paragrafen kunde dras in.

Vilka regler finns kring vår yttrandefrihet?

I Sverige har man rätt att säga nästan vad man vill. Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person.

Var finns censur?

2006/07:1221 Länder som censurerar Internet Den mest långtgående censuren sker i Burma, Iran, Pakistan, Saudiarabien, Syrien, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Jemen. Sedan tidigare har den kinesiska diktaturens Internetcensur uppmärksammats, exempelvis har BBC:s hemsida i Kina stängts ned.

Vad är åsikts och yttrandefrihet?

Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Varför uppstår censur?

Största hotet mot yttrandefriheten kommer från politikerna. Medier beskylls ibland även för censur på grund av deras redaktionella urval, till exempel att de oftast inte publicerar etniciteten på brottslingar.

Vad menas med Censurförbud?

Lagen innehåller även censurförbudet som innebär att myndigheter eller andra allmänna organ inte, på annat sätt än vad som är förenligt med lagen, får granska skrifters innehåll och hindra att skriften sprids bland allmänheten eller hindra tryckning av skriften.

Share this post