Frågor

Nar kom Svartkrutet?

När kom Svartkrutet?

Svartkrut är ett mekaniskt krut (så kallat eftersom det består av en mekanisk blandning av olika ämnen, inte en kemisk förening). Det är också den äldsta typen av krut. Det uppfanns troligen i Kina på 800-talet och består numera av 75 % salpeter, 15 % träkol vanligen från något lövträd samt 10 % svavel.

När började man med bostadsrätter?

Bostadsrättsföreningar kunde bildas sedan den första bostadsrättslagen stiftades år 1930. Syftet var att skapa möjlighet att förvärva en bostad med relativt låg kontantinsats. Idén var att bostadshuset skulle ägas gemensamt av de boende, med en boenderepresentativ styrelse som kunde kontrollera intäkter och utgifter.

Vem grundade och var AIKS första ordförande?

Idag är det 64 år sedan en av AIK:s grundare och första ordförande Isidor Behrens gick bort. Tack för att du grundade världens vackraste klubb, Isidor! Anders Sundström and 3,919 others like this. På bilden ser du Isidor med AIK:s dåvarande ordförande Putte Kock, på 60-årsjubileumsfesten 1951.

Vad är en kamratförening?

Signaltruppernas Kamratförening har till uppgift att vara föreningslänk mellan personer som tillhör eller har tillhört Signaltrupperna som anställda eller värnpliktiga eller som har eller har haft anknytning till Signaltrupperna genom sin yrkesverksamhet eller genom verksamhet i en frivillig försvarsorganisation.

När kom krut till Sverige?

I Europa är krutet känt sedan 1200-talet och under 1300-talet utvecklades eldvapen på bred front. Det dröjde till mitten av 1400-talet innan kanoner började användas mer allmänt i Sverige och till mitten av 1500-talet innan musköten gjorde armborstet omodernt.

Vad står A för i AIK?

Allmänna Idrottsklubb, men det finns även andra ”AIK-förkortningar” som betyder annat, till exempel Antjärns IK. Notera dock den lilla men viktiga skillnaden att där det finns ett ortsnamn används ordet Idrottsklubb i obestämd form.

Hur många guld har AIK Fotboll?

Efter den allsvenska starten har AIK vunnit titeln sex gånger, två under 1930-talet, två under 1990-talet, 2009 och 2018. Här följer en förteckning över samtliga AIK:s svenska mästare sedan 1900.

Vad står IFK Göteborg för?

IFK Göteborg, lokalt ofta bara IFK (IdrottsFöreningen Kamraterna), även Blåvitt, Änglarna och Kamraterna, är en svensk idrottsförening från Göteborg grundad den 4 oktober 1904, med fotboll som den mest kända idrotten, men på senare tid orientering som den mest framgångsrika.

Vad står IFK för?

Idrottsföreningen Kamraternas vagga stod i Norra Reals läroverk i Stockholm, där de flesta av IFK:s första medlemmar tillbringade sin skoltid. Idén till att bilda en förening för idrott föddes i december 1894 hos den 16-årige gymnasisten Louis Zettersten.

Vad används svartkrut till?

Svartkrut är nu nästan helt ersatt av röksvagt krut i vapen. Användningsområden för svartkrut idag är till fyrverkeri och salutkanoner samt för tävlingsskytte med slaglåsvapen och andra mynningsladdade vapen. Det är även projektilens drivmedel i vissa raketvapen.

Vad är ett sprängämne?

Ett sprängämne är ett explosivämne eller en blandning av ämnen som vid antändning sönderfaller mycket hastigt, varvid heta gaser utvecklas. Stötvågen som då förmedlas till omgivningen utgör själva sprängningen, där spränggaser expanderar.

Vad sprängde man med före dynamiten?

Innan dynamiten uppfanns användes nitroglycerin för att spränga i berg. Det gav kraftiga explosioner, men ett stort problem var att nitroglycerin är en vätska som är känslig för stötar, så det blev många tragiska olyckor när det exploderade av misstag.

Share this post