Blogga

Vad ar arbetsplatsforlagt larande?

Vad är arbetsplatsförlagt lärande?

Vad är APL? Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram och inom gymnasiesärskolans nationella program ska genomföra delar av utbildningen på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl) och kan även förekomma inom vuxenutbildningen och på högskoleförberedande program.

Varför har man elevens val?

Inom elevens val har eleverna möjlighet att själva välja ett eller flera ämnen att fördjupa och bredda sina kunskaper i. Eleverna ska få välja mellan ett allsidigt urval av ämnen.

Vilka rättigheter har en elev i grundskolan?

Barns rättigheter i skolan

  • Barn har rätt att gå i skolan.
  • Du och ditt barn har rätt att välja skola.
  • Barn har rätt att få den hjälp de behöver.
  • Barn har rätt att vara trygga i skolan.
  • Viktigt med bra samarbete mellan föräldrar och skola.
  • Om du tycker att skolan gör fel.

Hur fungerar APL?

Planera elevens lärande Läraren ska planera för elevens lärande på arbetsplatsen i förhållande till målen för utbildningen. Sedan planerar läraren och handledaren vad eleven ska få möjlighet att lära sig under apl-perioden, hur lärandet ska stöttas och hur det ska följas upp.

Vad är syftet med APL?

Apl är lärande på en eller flera arbetsplatser utanför skolan1. Syftet är att eleverna ska utveckla yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstå yrkeskulturen och bli en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Apl innebär att kurser eller delar av kurser förläggs till en eller flera arbetsplatser.

Måste man gå på APL?

När du går ett yrkesprogram är det obligatoriskt med arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ingår också i gymnasiesärskolans nationella program, ska förekomma inom programinriktat individuellt val och inom yrkesintroduktion ska APL eller praktik förekomma.

Hur länge får man ha APL?

Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på gymnasieskolans alla nationella yrkesprogram med minst 15 veckor och inom vidareutbild- ning i form av ett tekniskt år med minst 10 veckor. Apl ska även förekomma för elever inom programinriktat individuellt val men omfattningen är inte reglerad.

Vad är skillnad mellan elevens val och språkval?

Den garanterade undervisningstiden för elevens val i grundskolan är totalt 177 timmar, vilket motsvarar 30 minuter i veckan under 9 år. Språkval innebär att eleven ska välja att läsa ett modernt språk, vanligen franska, spanska eller tyska.

Måste man ha elevens val?

Eleverna läser 16 obligatoriska ämnen i grundskolan samt språkval och elevens val och har rätt till ett minsta antal garanterade undervisningstimmar per stadium. Timplanen beskriver hur undervisningstimmarna ska fördelas mellan de olika ämnena.

Share this post