Rekommendationer

Vilka faktorer ar riskfaktorer hos individen for att utsattas for vald?

Vilka faktorer är riskfaktorer hos individen för att utsättas för våld?

Barn och ungdomar som växer upp i dysfunktionella och konfliktfyllda familjer, och tvingas bevittna våld. Barn och ungdomar med beteendeproblem och ungdomar som missbrukar alkohol och droger. Ungdomar med kamratrelationer som kännetecknas av konflikter, våld och bristande närhet. Familjer med låg inkomst.

Hur vet män att män blivit utnyttjad?

Vissa detaljer kanske vi kan återskapa precis så som de såg ut, lät eller luktade, medan andra delar är så pass färgade av andras berättelser och den egna histioren att det är svårt att veta vad som är vad. Ibland kan det till och med vara svårt att veta om en sak har inträffat på riktigt eller om det bara var en dröm.

Hur kan tema våld i nära relationer beaktas i en psykosocial analys?

Bakgrund och tidigare upplevelser av våld Dessa barn kan komma att uppvisa beteendemässiga problem som utåtagerande beteende, ha svårigheter i socialt samspel, samt uppvisa aggressivitet gentemot andra människor. Barnen löper också ökad risk att utveckla psykisk ohälsa och missbruksproblematik.

Vilka faktorer påverkar underlättar försvårar för personal att ställa frågor om våld?

Efterfrågan på standardiserade metoder är högre i verksamheter som ställer rutinmässiga frågor om våld än i verksamheter som inte gör det. Utbildningsinsatser och skriftliga rutiner är de vanligaste åtgärderna som anses underlätta för personal att ställa frågor om våld.

Hur vet man om man blivit utnyttjad?

Exempel på negativa konsekvenser. Skamkänslor – att exempelvis känna sig värdelös, dålig, fel, oviktig, rädd för att bli avslöjad, rädd att inte klara av någonting och att inte vara omtyckt av eller viktig för andra, omöjlig att älska. Känslor av att övergreppen var det du var värd, att du inte är värd bättre.

Hur ska vi minska våld i nära relationer?

Våldsförebyggande arbete kan bedrivas på flera olika sätt. Tanken är att åtgärderna ska förhindra att våld uppstår eller upprepas. Ofta handlar det om insatser till en bred målgrupp, främst unga män. Syftet är då att påverka föreställningar om kön och skapa mer jämställda relationer.

Share this post