Frågor

Hur gar en lobektomi till?

Hur går en lobektomi till?

Om den är tydligt begränsad till en lunglob räcker det ofta med så kallad lobektomi. Det innebär att den lunglob där tumören finns tas bort. Om cancern växer i mer än en lob opereras hela lungan bort, pulmektomi. Operationen tar normalt ett par timmar, men i mer komplicerade fall kan den ta 4–5 timmar.

Vad är lobektomi?

Operation om sjukdomen upptäcks tidigt Vilken typ av operation som görs beror på hur stor cancertumören är och var i lungan den växer. Lungorna är uppdelade i så kallade lober. Det räcker ofta att ta bort den lob där cancern finns, om det är tydligt att cancern bara finns där. En sådan operation kallas lobektomi.

Kan man leva med lungcancer?

Överlevnaden vid lungcancer är generellt sämre än vid många andra cancersjukdomar. Viktiga orsaker till den generellt dåliga prognosen är sen upptäckt samt tumörrelaterade och kliniska faktorer som sammantaget minskar möjligheten till en botande behandling (5–6).

Vad är Akalasi?

Akalasi är en kronisk störning i matstrupens motorik som leder till sväljningssvårigheter. På Ersta sjukhus får patienterna de mest avancerade behandlingarna som finns idag. Akalasi innebär att både mat och vätska får svårt att passera från matstrupe till magsäck.

Vad är Lunglober?

Lungorna hänger fritt, skyddas av bröstkorgen och omger i sin tur ditt hjärta. Man kallar hela lungan för lungsäck samtidigt som den genom naturliga fåror delas upp i så kallade lunglober. Lungorna är elastiska vilket gör att de kan expandera (när du andas in) och dras samman (när du andas ut).

Vad är Kolektomi?

Subtotal kolektomi: kirurgiskt avlägsnande av en del av kolon med anastomos eller tillfällig/ permanent ileostomi. Total kolektomi: kirurgiskt avlägsnande av hela kolon med ileorektal anastomos eller Ileostomi. Proktokolektomi: kirurgiskt avlägsnande av kolon och rektum med permanent ileostomi.

Hur länge har man ont efter laparoskopi?

Du kan få ont i axlarna Koldioxiden gör att det blir ett ökat tryck i magen. Det kan ibland göra att du får ont i axlarna. Det är inte skadligt och går oftast över inom några timmar.

Vad är Achalasia Cardiae?

Achalasia cardiae (akalasi) är en motorikstörning i esofagus och nedre esofagussfinktern. Sväljningssvårigheter (dysfagi) är kardinalsymtomet. Diagnosen ställs med esofagusmanometri och esofagusröntgen. Andra orsaker till dysfagi utesluts med endoskopi.

Hur får man akalasi?

Sjukdomen drabbar matstrupens muskulatur och stör den normala sväljningsakten och orsaken till denna muskelsjukdom är okänd. Vid akalasi kan musklerna i nedre delen av matstrupen inte slappna av då maten passerar utan råkar i ett slags kramptillstånd.

Vad är orsaken till lunginflammation?

Orsaken är oftast bakterier och då behandlas du med antibiotika. De flesta med lunginflammation blir helt friska inom någon månad. En lunginflammation kan orsakas av bakterier eller virus. Det är oftast barn under två år och äldre personer som får lunginflammation.

Vad är Pulmektomi?

Om tumören är större eller växer centralt i lungan och engagerar flera lober kan man behöva ta bort hela lungan (pulmektomi) eller en hel lob och en del av en annan lob (lobektomi + kilresektion), eller på höger sida två hela lober (bilobektomi).

Vad är Lungcarcinoid?

Lungcarcinoider är sällsynta tumörer. Varje år diagnostiseras ca 60–70 nya fall per år i Sverige. Sjukdomen är vanligast i medelåldern men kan förekomma i alla åldrar, även hos barn. Kvinnor drabbas något oftare än män.

Share this post