Blogga

Vad gor EU for jamstalldhet?

Vad gör EU för jämställdhet?

Strategiskt engagemang för jämställdhet Minska skillnaderna i lön, inkomster och pension mellan könen och på så sätt bekämpa fattigdom bland kvinnor. Verka för en jämn könsfördelning i beslutsprocessen. Bekämpa könsrelaterat våld och stödja och skydda offer. Främja jämställdhet och kvinnors rättigheter i hela världen.

Hur påverkar jämställdhet ekonomin?

Jämställdhet har starka, positiva BNP-effekter som växer över tiden. BNP per capita ökar när jämställdheten förbättras. Resul- taten visar att det inom EU kommer att bli en ökning på upp till 2 procent på medellång sikt (2030) och upp till 10 procent på lång sikt (2050).

Vad är ekonomisk jämställdhet?

Det andra jämställdhetspolitiska delmålet är ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.

Vad betyder ekonomisk rättvisa?

Vi kommer att behöva en ekonomi som respekterar planetens begränsningar och byggs på mänskligt välstånd samtidigt som den beaktar sociala relationer och rättvisa. Det ultimata målet måste vara verkligt, hållbart välstånd för alla människor, inte bara tillväxt eller materiell konsumtion.

Hur jämställt är det i Sverige?

European Institute for Gender Equality (EIGE) mäter återkommande jämställdheten i alla EU:s medlemsländer utifrån områdena arbete, pengar, kunskap, tid, makt och hälsa. Inom fem av dessa sex områden är Sverige det mest jämställda landet med 83,8 av 100 maximala poäng.

Vad innebär begreppet feminism?

Feminismen värnar om kvinnors och mäns lika värde och rättigheter. Många feminister anser att vi lever i ett patriarkat där mannen är överordnad kvinnan. Feminister arbetar för att detta ska förändras så att kvinnorna får samma politiska, sociala, juridiska och ekonomiska möjligheter som männen.

På vilket sätt skiljer Sverige ut sig från andra länder i Europa då det gäller jämställdhetsarbete i förskolan?

De sätt som de nordiska länderna har skrivit fram jämställdhetsfrågan i förskolan och skolan skiljer sig åt. De länder som saknar reglering gällande jäm- ställdhet i skolans styrdokument tenderar också att inte ha ett aktivt pågående arbete.

Vad tycker du om feminism?

Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som män och där feminismen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Vissa av rörelsens rötter kan spåras till 1700-talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter.

Vad i det svenska samhället idag påminner om de frågor Mary Wollstonecraft hade?

Och i stora delar av världen förtrycks kvinnor genom ”hedersvåld”, könsstympning och genom att behandlas mer eller mindre som mannens ägodelar. Om Mary Wollstonecraft hade levat i dag tror jag hela hennes enorma glöd och energi skulle ha utmynnat i ett nytt manifest: Till försvar för kvinnans sexuella rättigheter.

Share this post