Blogga

Hur transporteras vin till Sverige?

Hur transporteras vin till Sverige?

Vid import av vin behöver du visa upp et VI 1-dokument. Det är ett dokument som omfattar både intyg om ursprung och analysrapport och ska vara utfärdat av en behörig myndighet i det land som produkten kommer ifrån. VI 1-dokumentet ska följa med transporten och du visar upp det för Tullverket vid importtillfället.

Kan man importera alkohol?

När du kommer hem från en resa utomlands får du ta med dig alkohol för privat bruk utan att betala några avgifter. Mängden avgiftsfri alkohol du får ta med dig beror på i vilket land du har köpt alkoholen – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU. Det finns regler du måste följa oavsett var du köpt alkoholen.

Vad krävs för att importera vin?

För att importera vin för försäljning måste du vara godkänd som upplagshavare eller registrerad varumottagare enligt lagen om alkoholskatt. Det kan ta upp till tre månader för Skatteverket att behandla din ansökan. De granskar bland annat företagets budget och årsredovisning samt lagerlokaler.

Hur blir man vin importör?

Det första du behöver göra är att starta ett företag för din vinimport. Du behöver först upprätta ett bolag för att därefter kunna ansöka om de tillstånd som behövs för att kunna importera vin och annan alkoholhaltig dryck för försäljning. Det finns många bra guider för hur man startar ett företag.

Får man sälja eget vin?

Det är alltså endast Systembolaget som får sälja alkoholhaltiga drycker till konsumenter. Systemet är det enda företaget som får sälja spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker i butik (5 kap. 2 § Alkohollagen). Det är lagligt att importera vin från EU länder, men endast som privatperson.

Kan man skicka alkohol med posten?

Tobak och alkohol får skickas i paket som gåva mellan två privatpersoner. Du som tar emot gåva med tobak måste ha fyllt 18 år och du som tar emot alkohol måste ha fyllt 20 år. Det får bara vara enstaka* paket för att räknas som gåva, och därmed vara avgiftsfria. Tobaken och alkoholen är för privat bruk.

Hur får man in ett vin på Systembolaget?

Processen ser ut som följer;

  1. Steg 1. Systembolaget skickar ut förfrågan till alla importörer.
  2. Steg 2. Förfrågan stängs och Systembolaget granskar alla offerter.
  3. Steg 3. Importör skickar in varuprov som specialister på Systembolaget blindprovar.
  4. Steg 4.
  5. Steg 5.

Share this post