Trendig

Hur fungerar Tvakammarriksdagen?

Hur fungerar Tvåkammarriksdagen?

Till skillnad från de flesta länder med två kammare hade Sverige ett system där båda kamrarna var helt likställda i makt. Det vill säga: båda kamrarna hade absolut veto mot varandra (veto som inte kan brytas till skillnad från suspensivt veto). De kunde alltså blockera varandra i lagstiftningsfrågor.

Är det bra med parlamentarism i Sverige?

Regeringen är dessutom helt underställd och beroende av parlamentet för att kunna utföra sitt arbete. Har regeringen och dess regeringschef inte stöd i parlamentet kan varken regeringens politik eller arbete utföras. I ett sådant läge krävs möjligtvis en regeringsombildning eller ett omval.

Vilka var de ofrälse stånden?

Prästeståndet, borgarståndet och bondeståndet räknades som ofrälse, även om biskoparna och superintendenterna inom prästeståndet motsvarade det som utanför Norden ansågs utgöra ett andligt frälse.

Varför löstes de fyra stånden upp?

Ganska snart växte Sveriges första politiska partier fram – hattar och mössor – som splittrade de tre översta stånden. Partierna hade egna politiska program, klubbar och pådrivare. Bondeståndet ansåg att den största skillnaden i samhället låg mellan frälse och ofrälse och drogs inte med på samma sätt i partistriderna.

Hur förändrades rösträtten 1909?

Fattigvårdsstrecket infördes 1909 och innebar då att den som fick bidrag från fattigvården (som dagens socialbidrag) förlorade rösträtten. Efter 1921 ändrades det till att innebära att den som var omhändertagen av fattigvården inte fick rösta.

Vilka partier var för kvinnlig rösträtt?

Första- och andrakammarvalen i Sverige i september 1921 var därmed de första valen där kvinnor deltog. De fyra första kvinnorna i riksdagens andra kammare var Elisabeth Tamm för Liberala samlingspartiet, Nelly Thüring och Agda Östlund för Socialdemokraterna och Bertha Wellin för Högern/Lantmanna- och borgarepartiet.

Share this post