Rekommendationer

Hur ska en fonds risk och avkastning normalt redovisas i faktabladet Kiid )?

Hur ska en fonds risk och avkastning normalt redovisas i faktabladet Kiid )?

Hur ska en fonds risk och avkastning normalt redovisas i faktabladet (KIID)? Riskklassificeringen ska baseras på historiska data och det måste alltid framgå att detta inte är någon garanti för framtida avkastning. I samband med rådgivning väljer kunden Eva att placera i några olika fonder.

Vad ska finnas med i Fondfaktabladet?

”Detta faktablad riktar sig till investerare och innehåller basfakta om denna fond. Faktabladet är inte reklammaterial. Det är information som krävs enligt lag för att hjälpa dig att förstå vad en investering i fonden innebär och riskerna med denna.

Hur betalas Fondförvaltningsavgiften?

Den årliga avgiften tas ut löpande under året genom att en andel (1/365-del) av avgiften tas ut varje dag och fondens kurs justeras med motsvarande belopp. Du som sparar i fonder betalar på så sätt en del av årlig avgift varje dag utifrån hur många andelar du har i respektive fond.

Vad är Kiid?

KIID, Key Investor Information Document, är en av EU beslutad förköpsinformation till konsumenter på motsvarande två A4-sidor med den viktigaste informationen som spararen behöver känna till. Faktabladen med basfakta för investerare ska se lika ut i hela EU. Läs mer under faktablad.

När dras avgift för fonder?

Fondavgiften dras automatiskt från fonden varje dag, innan fondens andelskurs beräknas. Det sköts av fondbolaget, och är ingenting du som fondsparare behöver tänka på. Vad är en rimlig förvaltningsavgift för fonder? Det finns ett stort antal fonder att välja mellan och de har också olika avgifter.

Vad är ett faktablad?

Alla som är intresserade av att börja spara i en fond ska enligt lag erbjudas ett faktablad. Faktabladet ger en överblick över den mest väsentliga informationen vid val av fond. Informationen är uppställd på samma sätt för alla fonder för att man enkelt ska kunna jämföra fonder med varandra.

Share this post