Rekommendationer

Vad hander om Victoria dor?

Vad händer om Victoria dör?

Att monarkens äldre syskon och äldre syskons barn ärver före yngre syskon och yngre syskons barn innebär exempelvis att prinsessan Estelle ärver tronen före prins Carl Philip även om kronprinsessan Victoria skulle omkomma.

Vem kommer efter Victoria?

Den svenska tronföljden ser för närvarande ut på följande sätt: Kronprinsessan Victoria. Prinsessan Estelle. Prins Oscar.

När förlorade kungen sin makt i Sverige?

Förslag till ny regeringsform Efter avsättandet av kungen i statskuppen i mars 1809 var det viktigt, i synnerhet som Sverige var i krig med flera länder, att snabbt få en ny regent och en ny regeringsform där riksdagen och rådet åter fick ett ökat inflytande.

Vem tar över tronen om Victoria dör?

Efter henne är det hennes lillebror; prins Oscar som ärver tronen om det är så att hon inte vill, avstår eller råkar gå bort. Om inte heller han kan – eller vill ärva tronen – så står kronprinsessan Victorias lillebror; prins Carl Philip i tur att ärva den.

Vem blir regent om Victoria dör?

Kronprinsessan Victoria är först i tronföljden – hur ser det ut sen? Den lilla flicka som kronprinsessan Victoria födde i natt blir tronarvinge efter sin mamma. Därmed petas prins Carl Philip ned till nummer tre att efterträda den nuvarande monarken, följd av prinsessan Madeleine.

Vilken kung dog i Kvidinge?

Dog på Kvidingehed För att inte komma i vägen för det anstormande kavalleriet red Karl August åt sidan, men hästen kom i sken och han föll till marken. En läkare tillkallades, men alla insatser var förgäves. Karl August dog där ute på heden.

Vad hände år 1810?

1810 – Under en riksdag i Örebro väljs Bernadotte till ny svensk kronprins. Han inleder snart förberedelser för att erövra Norge från Danmark. 1812 – Napoleon låter med sin Grande Armée på 600 000 man invadera Ryssland i juni.

Vem var kung i Sverige 1867?

Karl XV, Carl Ludvig Eugen, född 3 maj 1826 på Stockholms slott i Stockholm, död 18 september 1872 på Residenset i Malmö, var kung av Sverige och Norge från 8 juli 1859 och fram till sin död 1872.

Varför blir inte prins Carl Philip kung?

Carl Philip föddes som kronprins och framtida kung av Sverige. Men mindre än ett år efter sin födsel blev han fråntagen rätten att ärva tronen, vilket pappa kungen fortfarande inte kan acceptera. Carl Philip själv är däremot lättad över att det är storasyster Victoria som en dag blir drottning.

Share this post