Trendig

Vad hander i eritreaner?

Vad händer i eritreaner?

Sedan dess har Eritrea utvecklats till en av världens hårdaste diktaturer. Den jordbruksbaserade ekonomin har lidit svårt under krigsåren och de fortsatta militära satsningarna. En ström av unga män och kvinnor flyr landet för att undvika värnplikt som kan pågå i åratal.

Hur ser ut Eritrean?

Eritrea ligger på Afrikas horn i nordöstra Afrika. Landet sträcker sig cirka 100 mil längs Röda havets kust och är till ytan drygt en fjärdedel så stort som Sverige. Eritrea ligger i den tropiska zonen, men temperatur och klimatförhållanden varierar kraftigt med höjden över havet.

Hur är jämställdheten i Eritrea?

Kvinnor deltar på lika villkor som män i värnpliktsväsendet. Det finns vittnesmål om våldtäkter och sexuella övergrepp inom de militära strukturerna. Homosexualitet är förbjudet enligt lag. Den utbredda fattigdomen präglar förhållandena i Eritrea och påverkar i hög grad ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Vilka mänskliga rättigheter bryter Eritrea mot?

Tortyr, godtyckliga fängslanden, ”försvinnanden” och övergrepp på politiska fångar tillhör vardagen i Eritrea i dag. De som kämpade för Eritreas självständighet föreställde sig knappast att de efter befrielsen skulle få tillbringa sin framtid i fängelse utan att ens ha ställts inför en ordentlig domstol.

Hur många dog i kriget i Eritrea?

Upp emot 100 000 människor dödades i striderna innan ett fredsavtal ingicks 2002. Läget förblev dock oroligt längs gränsen och först 2018 inleddes en verklig avspänning. Idag utkämpar Etiopien och Eritrea ett annat krig, på samma sida av stridslinjen, för att kväsa ett uppror i den etiopiska delstaten Tigray.

Vad är skillnaden mellan Eritrea och Sverige?

Klimatet är väldigt intressant att jämföra för skillnaderna är så pass stora. Sverige har ett mer lätthanterat klimat jämförelse med Eritrea där en del utav landet som sagt ligger i öknen. Sverige drabbas inte alls på samma sätt av torka och hungersnöd i Sverige existerar inte.

Har Eritrea demokrati?

Eritrea är en auktoritär enpartistat där inga val hållits sedan landets självständighet 1993. All makt ligger i händerna på president Isaias Afwerki och hans parti PFDJ. Situationen för medborgarnas mänskliga rättigheter är bland de värsta i världen.

Vad är Eritrea och vad är det egentligen?

Eritrea, formellt Staten Eritrea, är en stat i Östafrika, vid Röda havet. Landet gränsar till Djibouti, Etiopien och Sudan. Namnet Eritrea kommer från den grekiska benämningen för Röda havet, Erythra thalassa. Asmara är Eritreas huvudstad.

Vad är Eritreas huvudstad?

Asmara är Eritreas huvudstad. Eritrea utropade sin självständighet från Etiopien den 29 maj 1991 och fick sin självständighet erkänd den 24 maj 1993. Landet är presidentiell republik och har haft samma president sedan självständigheten, Isaias Afwerki, som är både stats- och regeringschef samt talman i landets parlament.

Hur har ekonomin i Eritrean ökat?

Ekonomin i Eritrea har haft en betydande tillväxt under de senaste åren, indikeras av en förbättring av bruttonationalprodukten (BNP) i oktober 2012 på 7,5 procent.

När utropade Eritrea självständighet från Etiopien?

Eritrea utropade sin självständighet från Etiopien den 29 maj 1991 och fick sin självständighet erkänd den 24 maj 1993. Landet är presidentiell republik och har haft samma president sedan självständigheten, Isaias Afewerki, som är både stats- och regeringschef samt talman i landets parlament.

Share this post