Innehållsförteckning
Hur fungerar moms vid import?
När du importerar en vara behöver du betala moms, så kallad importmoms. Du som är momsregistrerad betalar momsen till Skatteverket. Du som inte är momsregistrerad betalar till Tullverket. Momsen är 25 procent för de flesta varor.
Hur redovisas momsen vid köp utanför EU?
I momsdeklarationen redovisar du beskattningsunderlaget i ruta 50 (i svenska kronor). Den beräknade utgående momsen redovisar du i någon av rutorna 60-62, beroende på vilken momssats som gäller för den vara du köpt. För den moms som du själv beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms.
Hur hanteras moms?
Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten. När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. Du redovisar momsen i en momsdeklaration.
Hur bokför man moms utanför EU?
I fältet Momspliktiga inköp väljer du Inköp av varor från land utanför EU (kod 50). I nästa fält anger du i vilken ruta (60, 61 eller 62) den utgående momsen ska redovisas. Beskattningsunderlaget i ruta 50 utgår ifrån att Inköpskostnad (Belopp) och Beskattningsunderlag är samma.
Vad betyder import paket?
Här hittar du som företag information om vad som gäller när du tar emot brev, paket och pall från andra länder eller importerar varor. Med import menas i tullsammanhang, att en vara tas in från ett land utanför EU – även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden.
Hur redovisar man moms vid import?
Så här redovisar du importen Datumet i tullräkningen eller tullkvittot bestämmer när du ska redovisa moms vid import. Den utgående momsen för importen redovisar du i den redovisningsperiod som Tullverket har ställt ut tullräkning eller ett tullkvitto gällande din import.