Innehållsförteckning
Hur bestäms minoritetsspråk?
Två villkor måste uppfyllas för att språket ska få ställning som nationellt minoritetsspråk. Det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär hundra år. Det är inte alltid så lätt att avgöra om ett språk svarar mot dessa kriterier.
Vilka tre kriterier finns för att kvalificera sig för ett nationellt minoritetsspråk?
I Sverige har riksdagen bestämt att man för att få status som nationell minoritet ska:
- vara en grupp med en uttalad samhörighet, som går att urskilja från den övriga befolkningen.
- ha en religiös, språklig, traditionell eller kulturell särart, som den inte delar med andra.
- ha en uttalad vilja att behålla sin identitet.
Hur många förvaltningsområden?
I dag ingår 84 kommuner och 15 regioner i en eller flera förvaltningsområden. Karta/affisch över förvaltningsområden 2021. Karta Storstockholm, kommuner som ingår i förvaltningsområden 2019-2020. Se kartor för kommuner i de olika förvaltningsområdena!
Vilka stöd kan minoritetsspråken få?
Du kan begära att få förskola, viss annan pedagogisk verksamhet och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska, meänkieli eller samiska. Bor du i någon av kommunerna Arjeplog, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kiruna, Pajala eller Övertorneå har du rätt att använda minoritetsspråket i kontakter med domstol.
Vilka folkgrupper räknas som nationella minoriteter i Sverige?
Om du tillhör en av de fem nationella minoriteterna – judar, romer, samer, sverigefinnar eller tornedalingar – så har du stärkta rättigheter på flera områden.
Vilket minoritetsspråk är störst i Sverige?
Det samlas inte in någon statistisk i Sverige om vilka språk som talas. Forskare gör däremot olika uppskattningar och under 2020 verkar det som att de största minoritetsspråken är arabiska, finska, somaliska, dari, persiska, tigrinja, BKS (bosniska, kroatiska, serbiska), polska, turkiska och spanska.
Vilka är minoritetsspråken i Norge?
I lagen definieras vilka språk det offentliga Norge ansvarar för: nynorska, bokmål, norskt teckenspråk, de samiska språken och de nationella minoritetsspråken kvänska, romanes och romani. Behovet av klarspråk lyfts fram, liksom behovet av att stärka norskt fackspråk.
Vad har alla minoritetsspråk gemensamt?
Gemensamt för de nationella minoritetsspråken är att de har talats under mycket lång tid i Sverige, men för flera av dem minskar numera antalet talare i snabb takt. Därför behöver samhället på olika sätt uppmuntra och göra det enklare för dem som talar språken att föra kunskaperna vidare till nästa generation.