Rekommendationer

Har alla samma stjarnhimmel?

Har alla samma stjärnhimmel?

Det beror på hur vi uppfattar riktningarna uppåt och nedåt, bort respektive mot jordens centrum. Det skiftar beroende på var på jorden vi är, men riktningarna från jorden till stjärnorna är hela tiden samma.

Kan man se Karlavagnen på södra halvklotet?

Du kan hitta Karlavagnen högt ovanför dig i nordostlig riktning året runt – men bara om du befinner dig på norra halvklotet. På södra halvklotet syns inte Karlavagnen.

Var kan man se Södra korset?

Södra korset är den minsta stjärnbilden på stjärnhimlen. Södra korset återfinns ofta i oceaniska nationalflaggor, bland annat Australiens, Nya Zeelands, Papua Nya Guineas och Samoas.

Kan man se Karlavagnen i Australien?

En del av de stjärnbilder, som du känner igen hemifrån syns Down Under också. Andra är för oss nordbor helt främmande. Den mest kända stjärnbilden, deras motsvarighet till Karlavagnen, är Södra Korset. Det är också den stjärnbild som syns på Australiens flagga.

Vilka stjärnor ser jag?

På morgonhimlen tronar Lejonet högt i söder, medan Orion och Oxen är på väg ned i väster. På östra himlen stiger den röda jättestjärnan Arcturus i Björnvaktaren. Kröker vi nacken hittar vi Karlavagnen rakt upp mot zenit.

Vilken stjärnbild är känd från södra halvklotets natthimmel?

Det finns dock några stjärnbilder som går att se året runt. På norra halvklotet gäller det stjärnbilderna Cassiopeja, Cepheus, Draken, Stora björnen och Lilla björnen, medan det på södra halvklotet går att se stjärnbilderna Kölen, Kentauren och Södra korset hela året.

Vilket håll ska man kolla för att se Vintergatan?

Titta i syd, och uppåt. Vintergatsbandet ser du som ett band över hela himlen men bäst högt i syd, lite beroende på klockslag och datum. Sett från Sverige är det som tjockast i stjärnbilden Svanen. Galaxens allra mest stjärnrika delar, i stjärnbilden Skytten, syns bra endast från sydligare breddgrader.

Hur hittar man på stjärnhimlen?

Det enklaste sättet att orientera sig på natthimlen är att ta med sig en stjärnkarta ut en klar natt och försöka identifiera några stjärnbilder. Vilka stjärnbilder man kan se varierar med årstiderna och med tiden på dygnet.

Share this post