Rekommendationer

Vem sitter i SOK?

Vem sitter i SOK?

Källa: SOK:s webbplats.

  • Hans Vestberg – Ordförande.
  • Per Palmström – Vice ordförande.
  • Mervi Karttunen – Vice ordförande.
  • Maria Damgren-Nilsson – Ledamot.
  • Katarina Henriksson – Ledamot.
  • Bengt Jönsson – Ledamot.
  • Jerker Löfgren – Ledamot.
  • Hans von Uthmann – Ledamot.

Vem bestämmer över OS?

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har som främsta uppgift att säkerställa firandet av de olympiska spelen som symbol för rörelsens grundläggande värden och idéer. Spelen ska inspirera fler att vilja vara en del av detta.

Vem ledde IOK 1980 2001?

IOK:s ordförande sedan 1894

Nr Namn År
4 Sigfrid Edström 1946–1952
5 Avery Brundage 1952–1972
6 Lord Killanin 1972–1980
7 Juan Antonio Samaranch 1980–2001

Hur finansieras svenska olympiska kommitten?

”Det viktigaste ska genomföras” och ”bra effekt på varje satsad krona” är ledord. Satsningen har varit lyckad. Men det få vet är att SOK:s olika stödprogram sedan några år tillbaka är helt finansierade av privata medel, via SOK:s partnersamarbeten.

Har OS gått i Sverige någon gång?

Sverige har arrangerat OS en gång, 1912 samt delarrangerat tillsammans med Melbourne 1956 när ryttartävlingarna gick i Stockholm. Sedan dess har Sverige varit med i ett antal ansökningsprocesser.

Vem ledde IOK?

IOK:s tidigare ordförande gick ur tiden på onsdagen, 89 år gammal. Spanjoren Juan Antonio Samaranch var av de allra största profilerna i den olympiska historien. Han var chef för IOK, Internationella olympiska kommittén, under 21 års tid (från 1980 till 2001) och ersattes av nuvarande IOK-basen Jacques Rogge.

Vad är de olympiska spelen?

Olympiska spelen (OS) är idrottstävlingar som hålls vart fjärde år och är uppdelade i sommarspel och vinterspel. Sommar- och vinterspel hålls dock inte längre under samma år utan sedan 1994 med två års mellanrum (se listor nedan).

Hur finansieras SOK?

Hur får IOK pengar? IOK och organisationerna som finns inom den olympiska rörelsen finansieras genom avtal med media och företag som ingår i de sponsorprogram som IOK har. Knappt hälften av intäkterna till IOK kommer från försäljning av TV- sändningsrättigheter till spelen.

Share this post