Allmänning

Vilka talade latin?

Vilka talade latin?

Latin var det språk som talades i det mellanitalienska området runt Rom. Med Roms erövringar under åren 500–200 f Kr spreds latin till resten av Italien och under de följande århundradena – med romarrikets expansion – till hela Medelhavsområdet och mycket av det övriga Europa.

Vad kallas alfabetet?

Svenska alfabetet är en variant av det moderna latinska alfabetet. Det består av 29 bokstäver varav 26 är det latinska alfabetets grundbokstäver och tre är latinska bokstäver modifierade med diakritiska tecken (Å, Ä och Ö).

Hur använder vi latin idag?

Vatikanstaten är i dag det enda land i världen som har latin som officiellt språk, även om italienskan, som också är ett officiellt språk, är det mest använda. Latinet har oavbrutet fungerat som den romersk-katolska kyrkans liturgiska språk.

När kom latinska alfabetet?

Runor togs fram under 100-talet e. Kr. och användes i dagens England och Tyskland, men det var i Skandinavien som de fick störst spridning. De ersattes av det latinska alfabetet under 1100- och 1200-talen, men användes dock fortfarande av de ”lägre” samhällsklasserna.

Vad heter arabiska alfabetet?

Det arabiska alfabetet är en abjad, det vill säga en konsonantskrift där vokaler är frivilliga och markeras med diakritiska tecken. Det är dock inte en ”ren” abjad; långa vokaler skrivs med några få undantag alltid ut men inte de korta.

Hur har latin påverkat svenska?

I början av medeltiden skrevs de flesta texter och dokument på latin. Den yngre fornsvenska perioden inleds med Magnus Erikssons landslag och stadslag som säger att dombrev och köpehandlingar skulle skrivas på svenska (i stället för på latin). Under den här tiden blir det vanligare med texter på svenska.

När kom bokstäverna?

De flesta forskare anser att skrivkonst uppstått på flera håll i världen oberoende av varandra. De äldsta egyptiska hieroglyferna är från cirka 3100 f Kr. Andra tidiga skriftsystem skapades i Indien cirka 2500 f Kr, på Kreta cirka 1900 f Kr, i Kina cirka 1300 f Kr och i Centralamerika cirka 600 f Kr.

https://www.youtube.com/watch?v=HjYlJcVblgM

Share this post