Trendig

Hur manga bostader star tomma?

Hur många bostäder står tomma?

I slutet av 1990-talet var över 60 000 lägenheter tomma i Sverige. I september 2021 fanns 12 700 lediga lägenheter i hela Sverige. Det är 0,8 procent av det totala antalet hyreslägenheter.

Hur många lägenheter står tomma?

Närmare 9 000 lägenheter i Sverige står tomma i väntan på ny hyresgäst. De flesta finns på orter där befolkningen minskar. Samtidigt som det råder bostadsbrist i nästan hela landet finns totalt 8 900 tomma lägenheter som är lediga för uthyrning direkt, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Vilka städer har störst bostadsbrist?

Värst i centralorterna. Många kommuner som uppger att de har balans på bostadsmarknaden har ändå brist i centralorten. Sammanlagt är det 233 kommuner som har bostadsbrist i sina centrala delar, alltså 26 fler än de som anser sig ha brist på bostäder i kommunen som helhet.

Har inget förråd?

Saknar du tillgång till förråd kan du ansöka om ett upprustningsföreläggande hos hyresnämnden. Har du inget förråd kan du kräva att få hyresreduktion. I nyare hus ska förrådets storlek anpassas efter hur många som beräknas bo i lägenheten – minst en kvadratmeter per person.

Hur varmt ska ett förråd vara?

Men vad ska egentligen temperaturen vara i uppvärmda förrådsutrymmen? De flesta brukar rekommendera att man håller minst 5–10 plusgrader. För att vara säker på att slippa fukt och andra problem kan det däremot vara bra att försöka hålla temperaturen något högre än så, mellan 15-18 grader.

Vad är Varmförråd?

Ett varmförråd är ett isolerat förråd som alltid håller plusgrader. Eftersom förrådet är isolerat är det oftast dyrare än kallförråd. Varmförrådet består av en förrådscontainer som antingen står inomhus eller utomhus.

Hur länge får man bo i Rivningskontrakt?

Rivningskontrakt är ett tillfälligt hyresavtal för en bostad som annars skulle ha stått tom i väntan på rivning eller renovering. Vanligtvis skrivs det på en bestämd tid, till exempel tre månader med möjlighet till förlängning en månad i taget och med en uppsägningstid på en månad.

Vad händer med lägenheten om man dör?

Om hyresgästen avlider under löpande hyrestid inträder dödsboet som utövare av hyresrätten. Dödsboet övertar hyresgästens rättigheter och skyldigheter. Hyresvärden har alltså att hålla sig till dödsboet för att få ut hyran och en uppsägning av hyresavtalet skall riktas mot dödsboet.

Vad är ett rivningskontrakt?

Ett rivningskontrakt är ett hyresavtal med avstående från besittningsskydd. Det innebär att hyresvärden kan säga upp hyresavtalet för att huset till exempel ska byggas om. Hyresgästen har inte rätt till ersättningsbostad under eller efter ombyggnationen.

När gäller Privatuthyrningslagen?

När du hyr ut en bostad för annat än fritidsändamål regleras det av lagen om uthyrning av egen bostad, även kallad privatuthyrningslagen. Den lagen gäller när du hyr ut en lägenhet som du äger direkt eller indirekt, till exempel en villa, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt.

Vem ska tömma lägenheten efter dödsfallet?

Ansvaret för att detta blir utfört ligger på dödsbodelägarna, det vill säga de anhöriga som ärver den avlidne. De eventuella kostnader som uppstår i samband städning och tömning av bostaden bärs av dödsboet. Dödsbodelägarna är således inte personligen betalningsskyldiga.

Vem får gå in i en avlidens lägenhet?

Vem får gå in i bostaden? Först behöver man komma överens med alla dödsbodelägare om vem eller vilka som får gå in i bostaden. Har man ansökt om begravningshjälp från kommunen får man inte gå in i den avlidnes bostad alls. Alla ägodelar tillhör dödsboet.

Varför finns korttidskontrakt?

Korttidskontrakt är ett tidsbegränsat kontrakt på en lägenhet. Det vanligaste är att en hyresvärd hyr ut på korttidskontrakt när en lägenhet ska renoveras och renoveringsstarten drar ut på tiden. Det finns gott om exempel på fastigheter där flera lägenheter står tomma i väntan på att de ska påbörja renoveringarna.

Vilka regler gäller för uppsägning enligt Privatuthyrningslagen?

Privatuthyrningslagen ger dock hyresvärden rätt att säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid medan hyresgästen alltid kan komma ur avtalet med en månads uppsägningstid. Hyresgästens rätt är i detta absolut, dvs. om en längre uppsägningstid har avtalats gäller inte det för hyresgästen.

Share this post