Allmänning

I vilka lander ar buddhismen den viktigaste livsaskadningen?

I vilka länder är buddhismen den viktigaste livsåskådningen?

Buddhismen är fortfarande en ganska stor religion i Indien, men de flesta av dess anhängare finns idag i Sydostasien i till exempel Thailand, Burma, Sri Lanka, Kina, Japan och Sydkorea.

Vad är den gyllene medelvägen?

Den gyllene medelvägen är ett begrepp som används för att beskriva ett antal likartade tankegångar inom olika filosofiska och religiösa riktningar. Begreppet användes bland annat av Buddhan Siddhartha Gautama under 500-talet f.Kr. för att beskriva hur man ska leva för att nå nirvana.

Var i världen finns det mest buddhister?

Det finns ungefär 500 miljoner buddhister i världen. De flesta bor i Kina, Japan, Thailand, Kambodja och Tibet. Buddhismen skiljer sig mycket åt från land till land. Den som är buddhist i Sverige lever inte på samma sätt som en buddhist i Asien gör.

Varför är buddhismen en religion utan någon gud?

Buddhismen tillhör en av världsreligionerna men är i grunden en religion utan någon gud. I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha.

Vad är tibetansk buddhism?

Lamaism, eller tibetansk buddhism som den också kallas, växte fram i Tibet på 600-talet e.Kr och är en speciell form av buddhism som har sina rötter i vajrayanabuddhismen. Lamaismen fick en särskild prägel efter att ha smält ihop med den lokala folktron på gudar, demoner och andar.

Vad står i centrum för buddhismen?

I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

När började buddhismen uppstå?

Buddhismen uppstod någon gång under perioden från 500-talet till 300-talet f.Kr. i Södra delen av Nepal, nuvarande Lumbini, Nepal. Den spreds sedan i östra Asien och kom att blandas med många kulturer och traditioner.

Hur påverkas människorna av buddhismen?

Engagerade buddhister har olika syn på hur människor bäst påverkas men förenas av att de tycker att vissa saker i samhället behöver förändras. Många försöker då få de styrande att ändra sig i en mer humanistiskt riktning.

Hur påverkar buddhismen politiken?

Som gemensamma nämnare verkar många samhällsengagerade buddhister idag enas om att både stat och företag har ett socialt ansvar för att minska fattigdom, och att statens politik ska leda till folkligt inflytande, miljövänligt liv, hälsovård och utbildning för alla.

Vad är en arhat?

Arhat betyder ärad eller ärevördig. Det är inom theravada beteckningen på en person som nått målet, nirvana.

Vilket var Buddhas budskap till människorna?

Buddhas budskap till människorna var att man ska hjälpa sig själv och inte förlita och underkasta sig några gudar. Istället ska man lita till sin egen förmåga. Vad menar Buddha med att var och en ska befria sig själv?

Vad är rätt och fel inom buddhismen?

Även i buddhismen och andra religioner finns det vissa regler som hjälper en att göra rätt. I buddhismen så är målet med livet att lämna samsara och uppnå nirvana. Alla själviska handlingar man gör i livet ger karma. När man sedan gör osjälviska gärningar blir man av med karman.

Vilken betydelse har klosterlivet i buddhismen?

Munk- och nunneidealet värderas högt inom buddhismen eftersom munkar och nunnor anses ha nått långt i vägen till upplysning. I buddhistiska kulturer är det vanligt att man vid 12 års ålder upptas som novis (nybörjare) och efter att ha fyllt 20 år vigs till munk.

Vilka konflikter har buddhismen varit inblandad i?

Enligt Tambiah är det viktigt att framställa det buddhistiska deltagandet i våldsamma konflikter, som exempelvis under 1900-talet i Sri Lanka eller Burma, för att motsätta sig den idealiserade bilden av buddhistiska läror.

Hur syns buddhismen i västvärlden?

Det nya är huvudsakligen att olika buddhistiska traditioner möts och samtalar, och att människor praktiserar enligt flera traditioner. Historiskt sett har olika traditioner i Asien varit ganska isolerade och inte vetat så mycket om varandra. I den västliga buddhismen deltar kvinnorna mer aktivt jämsides med männen.

Hur ser västvärlden på buddhismen?

Buddhismen kom i kontakt med västvärlden i olika stora vågor från 1500-talet i och med upptäcktsresor till Sydostasien. Det var dock inte förrän under 1950-talet och framåt då buddhismen på allvar började integrera med vårt västerländska samhälle.

Vad innefattar Mahayana buddhismen?

Mahayana- den stora farkosten – innefattar bl.a. Zen i Japan, Chan i Kina, Rena Landets buddhism samt Vajrayana- en gren av Mahayana som utvecklades huvudsakligen i Tibet och Mongoliet. I ursprungslandet Indien utplånades buddhismen nästan helt på 1200-talet på grund av muslimska invasioner.

Vad är buddhismens människosyn?

Den gamla buddhismens sammanfattade sin människosyn i läran om de tre kännetecknen: ”Allt är lidande, obeständigt och utan själ”. Människan har ingen gudomlig och evig själ, består av dharmas som hela tiden ändrar form och läge.

Share this post