Rekommendationer

Hur har Las forandrats?

Hur har Las förändrats?

Förändringar av LAS En av de betydande förändringarna är undantag från turordningsreglerna, för att underlätta och ge ökad flexibilitet för små och medelstora företag. LAS-förhandlingarna rymmer också frågor om kompetensutveckling och omställning för arbetstagaren.

Hur påverkar Las samhället?

I samband med uppsägningarna under finanskrisen urholkades kompetensen och därmed konkurrenskraften hos många företag. Detta eftersom företagen på grund av lagen om anställningsskydd (LAS) och då främst turordningsreglerna inte hade möjlighet att behålla de medarbetare som bäst behövdes i verksamheten.

Vad innebär nya LAS förslaget?

utökad möjlighet att göra undantag från turordningen och lägre kostnader vid uppsägning. Reglerna för uppsägning av personliga skäl görs tydligare och arbetsgivaren bär inte lönekostnaden vid tvister om uppsägning. Samtidigt blir det en bättre balans mellan arbetstagare med olika anställningsvillkor.

När är det kvalificerad övertid?

Övertid delas in i enkel eller kvalificerad. Arbetstid som ligger i anslutning till ett arbetspass som har förlängts med två timmar räknas som enkel övertid. Skulle arbetspasset förlängas mer än så räknas efterkommande timmar som kvalificerad övertid och ska kompenseras högre.

Hur lång uppsägningstid enligt LAS?

Uppsägningstid. 11 § För både arbetsgivare och arbetstagare gäller en minsta uppsägningstid av en månad. – sex månader, om den sammanlagda anställningstiden är minst tio år. – när arbetstagaren skulle ha återupptagit sitt arbete enligt den anmälan om föräldraledighet som gäller när uppsägningen sker.

Vad är kvalificerad OB?

07.00 vardag närmast efter helgdagsaftonen e) all tid på vardag som både föregås och efterföljs av sön- eller helgdag f) tid i övrigt mellan kl. 22.00 och 06.00 Det kvalificerade OB-tillägget är 74 kr. per timme.

Vad säger LAS om uppsägning?

Det som gäller enligt LAS: Uppsägningstid på fyra månader om arbetstagaren har arbetat på arbetsplatsen under sex till åtta år. Uppsägningstid på fem månader om arbetstagaren har arbetat på arbetsplatsen under åtta till tio år. Uppsägningstid på sex månader om arbetstagaren har arbetat på arbetsplatsen under minst tio …

Vad innebär det nya LAS avtalet?

Anställningsformen allmän visstidsanställning ersätts med den nya anställningsformen särskild visstidsanställning. Det innebär bland annat att anställningen snabbare går övertill tillsvidareanställning, för den som varit visstidsanställd 12 månader under en femårsperiod, istället för tidigare 24 månader.

Share this post