Allmänning

Varfor uppstod jazzen?

Varför uppstod jazzen?

Jazzen uppstod i USA runt 1900-talets början. Jazzen var en blandning av flera olika musikstilar. Det var när musik som slavarna sjöng i södern som hade sitt ursprung i Afrika blandades med den västerländska musiken som den nya stilen jazz kom till. Stadsdelen Storyvill i New Orleans var den plats där jazzen startade.

I vilken miljö utvecklades jazzen?

Historia. Jazzen utvecklades i USA, främst i trakterna runt Mississippideltat och staden New Orleans där traditionella afrikanska rytmer och arbetssånger blandades med psalmer, marscher och, inte minst, cabaré- och varieté-musik från Europa.

Kan höras i jazzband?

För att få ljud i blåsinstrumenten krävs rätt teknik! Trumpet – Chet Baker, Miles Davies och Louis Armstrong är några av världens bästa trumpetspelare inom jazzen. Trombon – En av de mest kända jazztrombonisterna är JJ Johnson. Klarinett – Från början ett mycket populärt jazzinstrument.

Vad är typiskt för genren jazz?

Jazz är en musikgenre som man kännetecknar av improvisation, synkoper avancerad harmonik, musik instrument som svarar varandra, sväng, blå toner och polyrytmik. Jazz är en musikstil som växte fram i USA:s sydstater under den senare delen av 1800-talet. Det slog inte igenom internationellt förrän år 1920-talet dock.

Vad är en jazzkvartett?

Traditionell jazz, tradjazz, dixielandjazz är den jazzmusik som utvecklades under tidigt 1900-tal, och får anses som jazzens första stil/genre. Framträdande musiker var exempelvis Louis Armstrong, Sidney Bechet, Kid Ory med flera.

Hur är utbudet av jazz idag?

Det finns jazz för i stort sett alla smakriktningar i alla generationer. Internationellt står sig svensk jazz mycket väl och en ny våg kan skönjas med många unga, begåvade och förväntansfulla musiker som vill fram tillsammans med etablerade generationer.

Vad brukar jazz handla om?

Låtarna framförs oftast av en sångare till olika slags ackompanjemang. Texterna handlar ofta om vardagens svårigheter och om drömmar och förhoppningar i en tuff värld att leva i. Om man sjunger att man är ”blue” på engelska menar man att man är melankolisk/deppig/nere.

Share this post