Allmänning

Kan digitala laromedel och litteratur ersatta skolbiblioteken?

Kan digitala läromedel och litteratur ersätta skolbiblioteken?

– E-boken ser jag som ett komplement, inte en konkurrent till pappersboken. Tjänsten som ElibU erbjuder kan inte ersätta skolbiblioteken eller skolbibliotekarierna.

Vad är lärresurser?

Begreppet lärresurs innefattar allt material och alla verktyg elever och lärare använder sig av inom ramen för undervisningen. Den traditionella läroboken, penna och papper, digitala medier och digitala verktyg är alla exempel på lärresurser.

Vad är ett bra digitalt läromedel sjöden?

Sjödén (2014) visar hur man kan granska och jämföra kvaliteten på digitala läromedel utifrån digitala mervärdesfunktioner dvs. vad är ett pedagogiskt relevant innehåll i ett digitalt läromedel och tillför det innehållet något utifrån ett pedagogiskt perspektiv när eleverna använder läromedlet.

Vem bestämmer läromedel?

Det är lärarna som har kunskaper om sina elevers förutsättningar och behov: ”Att avgöra vilka läromedel som ska användas för att uppnå målen blir därför centralt för lärarens arbete och utgör en hörnsten i lärarens yrkeskunnande.

På vilket sätt kan läromedel styra undervisningen?

De formella läroplanen verkar leva i skuggan av en dold läroplan, en läroplan som är det som läraren uttrycker och som i mångt och mycket styrs av läromedlen. Det menar Lena Heikka som gjort en studie med målkommunikation med fokus på elevperspektivet.

Hur väljs och kvalitetssäkras läromedel?

efter elevers behov Lärarna beskriver att de utgår från faktorer som innehållets struktur, svårighetsgrad, språk och tillgänglighet när de granskar möjlig- heten att anpassa läromedlen efter elevers olika behov. Det finns också lärare som beskriver att de tar hänsyn till elevernas intresse i sina val av läromedel.

Hur granskas läromedel?

– Det som är viktigt när man granskar läromedel är att man är noggrann och har den ämneskompetens, erfarenhet och utbildning som behövs för att kunna ifrågasätta och granska alla delar av innehållet. Du behöver både kunna ha fokus på detaljer samtidigt som du ska kunna se helheten i läromedlet, säger Jill.

Vad är Läromedelsanalys?

När det gäller didaktiskt analytiska perspektiv av läroböcker så finns det tre stycken versioner. I det första analytiska perspektivet analyseras läroboken som en del i kommunikationskedjan, läroboken analyseras som en process. I det andra perspektivet studeras lärobokens text och innehåll i form av en struktur.

Vem ansvarar för gymnasieutbildning och vem kan anordna den?

Huvudmannen och rektorn utformar utbildningen och ansvarar för att eleverna når målen. Riksdagen och regeringen bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. De sätter upp mål och ramar för utbildningen i olika lagar och förordningar. Skollagen är ryggraden i de regler som omgärdar utbildningsområdet.

Vem är chef över rektorerna?

Benämningen skolchef innebär inte någon ny ansvarsnivå inom skolväsendet. Skolchef är en funktion hos huvudmannen. Den som är skolchef ska hjälpa huvudmannen med att se till att verksamheten följer de föreskrifter som gäller för utbildningen.

Vad har vi lärt oss om läromedel en översikt över nyare forskning?

Vad har vi lärt oss om läromedel? Syftet med läromedelsundersökningen, om lärares val, användning och bedömning av läromedel i bild, engelska och samhällskunskap, är framför allt att visa på läro- medlens roll och funktion i ett urval ämnen i grundskolan. Frågor som belyses utifrån den undersökningen är bl.

Hur väljer man läromedel?

– Hur länge man kan använda en lärobok varierar efter ämne, böcker i matte och svenska till exempel kan man ha i ganska långa cykler. SO-böcker behöver bytas ut oftare. Inför ett inköp har jag också ibland kommunikation med andra skolor, vad de har för läromedel, och vad de tycker om dessa.

Hur väl överensstämmer läromedel med kursplaner och läroplaner?

Tidigare undersökningar visar att läromedel i fysik har dålig koppling till läroplanen. Det finns därför en anledning att forska vidare inom detta område. Resultatet visar den nya kursplanen tydligt förmedlar vad som ska tas upp i undervisningen och ger i vissa fall exempel på hur stoffet kan behandlas.

Hur gör man en Läromedelsanalys?

En läromedelsanalys kan genomföras i olika former beroende på vad det är man vill få ut av analysen och vilket resultat man vill få av analysen. Det finns framförallt två stora analysformer som man kan välja att utgå från; kvalitativ eller kvantitativ textanalys (Ahrne & Svensson, 2011, 11–13).

Share this post