Blogga

Hur jordytan avbildas?

Hur jordytan avbildas?

En kartprojektion är en avbildning av den krökta jordytan men matematiskt återgiven på en platt karta. Valet av projektion gör att kartan får vissa egenskaper som påverkar hur jorden avbildas. Kartprojektioner brukar vanligen delas in i: vinkelriktighet, ytriktighet och längdriktighet.

Vad är en Karttecken?

Karttecken, alternativt kontrollföremål inom orienteringssporten är de olika kategorier kontrollpunkter och tecken på kartan under orientering.

Vad är en Temakarta?

Tematisk karta är en typ av karta som visar ett specifikt tema. En tematisk karta kan till exempel visa befolkningstäthet eller utövandet av religioner. Tematiska kartor kan delas in i följande slags kartor: Politisk karta.

Hur många breddgrader finns det?

90o på varje halvklot, 180o totalt. Tänk dig en vinkel där ena benet sticker ut utr ekvatorn, med spetsen i jordens mittpunkt. Om du sakta reser det andra benet uppåt kommer du att få 0 grader vid ekvatorn, 45 grader halvvägs till nord/sydpolen och 90 grader/rakt upp vid polerna.

En kartprojektion är en matematisk avbildning av den krökta jordytan på en plan karta. Eftersom man inte kan avbilda en krökt yta på en plan blir det alltid olika avbildningsfel. På grund av att olika kartprojektioner har olika egenskaper måste man anpassa valet av projektion efter kartans användning.

Hur fungerar en karta?

Den visar områdens storlek och utbredning och avstånd mellan platser. När kartor ger en bild av tätorter visar de hus och gator. Kartan kan dessutom fyllas med nästan vilken information som helst. Till exempel hur tättbefolkat ett område är, hur mark används och var en sällsynt blomma växer.

Vad innebär ett Gradnät?

Ett gradnät är ett koordinatnät eller annat referensnät som gör det möjligt att hänvisa till lägen på kartan. Ett gradnät använder oftast längd- och breddgrader som mätenhet för positionsbestämning. Beroende på vilken kartprojektion som används så påverkar detta även förhållandet mellan längd- och breddgraderna.

Share this post