Innehållsförteckning
Vad är ett varsel om uppsägningar?
Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen. Varsel om uppsägningar. Att fastställa turordning för uppsägning
Vad är turordning vid uppsägning?
Regler för turordning vid uppsägning. Uppsägningar. Stödet ges som omställningsstöd (hjälp att få nytt arbete) eller kontant stöd i form av avgångsersättning. Trygghetsråd – stöd om du blir uppsagd Avgångsersättning (AGE) Rätt till företräde vid återanställning.
Vad innebär saklig grund för uppsägning?
Saklig grund för uppsägning innebär att en anställd beter sig på ett oönskat sätt och är medveten om att beteendet inte är acceptabelt. Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt.
Vad ska ett varsel innehålla?
Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen.
Kan du kräva längre uppsägningstid?
Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.
Vad är uppsägning av ett hyresavtal?
Uppsägning av hyresavtal från hyresgästens sida. Ett uppsägningsbrev används för att meddela en hyresvärd att hyresförhållandet kommer att upphöra. Ett uppsägningsbrev bör innehålla datum för uppsägningen, vilken bostad det gäller samt parterna till hyreskontraktet. En hyresgäst behöver inte ange några skäl för uppsägning av ett hyresavtal.
Vad innebär uppsägning på grund av underrättelse?
Uppsägning som sker antingen på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl, som t.ex. arbetsvägran eller samarbetssvårigheter, omfattas av begreppet. Sådant som arbetsgivaren känt till mer än två månader innan underrättelse får inte ligga till grund för uppsägning. Detsamma gäller om underrättelse inte skett två månader innan
När blir du uppsagd på grund av arbetsbrist?
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist . Uppsägningstid. Av ditt anställningsavtal eller ditt kollektivavtal framgår vilken uppsägningstid du har. Uppsägningstiden börjar löpa den dag du mottar uppsägningen. Om du blir uppsagd under din föräldraledighet börjar uppsägningstiden löpa när du planerar att börja arbeta igen.
Kan du säga upp dig själv under uppsägningstiden?
Egen uppsägning – att säga upp sig själv. Om du vill byta jobb eller göra något annat, måste du säga upp dig själv. Under din uppsägningstid. Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor.
Har du rätt till uppsägningstid?
Under uppsägningstiden är du skyldig att arbeta som vanligt och du har rätt till bibehållna anställningsvillkor. Upptäcker du att din uppsägningstid sträcker sig förbi det datum du ska börja en ny anställning, kan du försöka komma överens med din arbetsgivare att få sluta tidigare. Men det är inget du har rätt till.
Hur länge gäller uppsägningstid för en anställd?
Uppsägningstid. Om du säger upp en anställd så gäller alltid minst en månads uppsägningstid. Uppsägningstiden kan vara längre, beroende på hur länge personen varit anställd i ditt företag eller vad som står i kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal så gäller Lagen om anställningsskydd (LAS).
Vad gäller uppsägning på grund av arbetsbrist?
Uppsägning på grund av arbetsbrist är en viktig förändring i verksamheten. Därför måste du som arbetsgivare förhandla med facket enligt medbestämmandelagen (MBL). Men det är inte tillåtet att hyra in personal enbart för att kringgå reglerna om återanställningsrätt.