Allmänning

Ar landshovdingen i Jamtland?

Är landshövdingen i Jämtland?

Marita Ljung är landshövding i Jämtlands län sedan 1 april 2021. Hon är född den 9 september 1962, en svensk politiker som vid riksdagsvalet 2010 utsågs till statssekreterare på Näringsdepartementet.

Vem är landshövding i Västerbotten?

Helene Hellmark Knutsson tillträdde som landshövding den 1 augusti 2020 och har av regeringen fått ett förordnande som sträcker sig fram till 31 juli 2026. Helene Hellmark Knutsson är född 1969. Hon har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna och vice ordförande i näringsutskottet.

Vad gör egentligen en landshövding?

En landshövding i Sverige är myndighetschef för en länsstyrelse och är ordförande i dess insynsråd. Landshövdingen är regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet. En landshövding utses av regeringen.

Vad heter Norrbottens landshövding?

Landshövding Lotta Finstorp gör idag ett heldags besök i Piteå tillsammans med medarbetare från Länsstyrelsen i Norrbotten.

Hur många landshövdingar har vi i Sverige?

I dagsläget är 18 av de 21 nuvarande landshövdingarna 60 år eller äldre.

Vem utsågs till landshövding 31 okt 1973?

Camilla Odhnoff[redigera | redigera wikitext]

Vad heter landshövdingen för Skåne län?

Regeringen har idag utsett Anneli Hulthén till ny landshövding i Skåne. Hon tillträder den 1 oktober och hennes förordnande gäller till och med 30 september 2022.

Hur länge kan man vara landshövding?

– Det finns ingen tidsgräns för hur länge en tillförordnad landshövding kan sitta, säger Thomas Zielinski. En ordinarie landshövding får sitt förordnande av regeringen och det sträcker sig över en viss tid. Cecilia Schelin Seidegård har haft uppdraget sedan 2010. – Landshövdingar utses ofta i ett sexårigt förordnande.

Var landshövding i norr?

Men den förste landshövdingen i det nybildade Norrbottens län blev i alla fall Per Adolph Ekorn, (1758-1819). Han var notarie och häradshövding och kom att inneha landshövdingsämbetet i Norrbotten åren 1810 till 1816. Det var ju han som introducerade potatisen som gröda i Norrbotten.

Share this post