Blogga

Vad ar protektionistisk politik?

Vad är protektionistisk politik?

Protektionism handlar om att skydda det egna landets produktion mot konkurrens från importerade varor eller tjänster. Det kan ta sig uttryck i höga tullar, men ännu vanligare är olika nationella krav och regler som diskriminerar mot utländska företag eller försvårar handeln mer än nödvändigt.

Vilka gynnas av protektionism?

De enda som eventuellt vinner på protektionism är de som äger eller har mycket höga positioner i de företag som skyddas. De kan ta ut högre vinster och kanske därigenom vinna lite trots att det mesta de köper är dyrare än det skulle vara med frihandel.

Vem vinner på frihandel?

Finns det vinnare och förlorare på frihandel? Ja, frihandel kan ha både vinnare och förlorare. Frihandel kan ha både för- och nackdelar. För de flesta länder är det förknippat med stora fördelar att göra sig av med tullar och regler som försvårar import och export av varor länder emellan.

Vad menas med handelshinder?

Handelshinder är sådana myndighetsföreskrifter och -åtgärder som oskäligt försvårar handeln med varor eller tjänster.

Vad är protektionism och frihandel?

Regleras av handelshinder Protektionism kan också handla om att begränsa arbetskraftsinvandring eller utestänga gästarbetare. Frihandel är motsatsen till protektionism och är alltså en handel som inte regleras av handelshinder eller andra liknande handelspolitiska åtgärder som försvårar utländsk handel.

Vilka fördelar finns med protektionism?

Protektionism går ut på att på olika sätt skydda varor och tjänster som produceras i det egna landet från konkurrens från andra länder. För att skydda sig kan landet använda en hel rad åtgärder, så kallade handelshinder, som importavgifter, tullar, registreringsavgifter, importkvoter med mera.

Vilka för och nackdelar finns med protektionismen?

Även om protektionism kan innebära vissa fördelar på kort sikt, framförallt i fattiga länder eller utvecklingsländer, så riskerar obegränsad protektionism att så småningom skada landets förmåga att konkurrera i internationell handel.

Share this post