Blogga

Vad ar huvudregeln for uppsagning?

Vad är huvudregeln för uppsägning?

Huvudregeln för turordning vid uppsägning Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Vad är turordning vid uppsägning?

Regler för turordning vid uppsägning. Uppsägningar. Stödet ges som omställningsstöd (hjälp att få nytt arbete) eller kontant stöd i form av avgångsersättning. Trygghetsråd – stöd om du blir uppsagd Avgångsersättning (AGE) Rätt till företräde vid återanställning.

Vad ska ett varsel innehålla?

Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen.

Vad ska arbetsgivaren göra vid uppsägning?

Vid uppsägning på grund av arbetsbrist ska arbetsgivaren i enlighet med reglerna i medbestämmandelagen (MBL) normalt sett förhandla med facket innan eventuella uppsägningar genomförs. Huvudregeln för turordning vid uppsägning

Huvudregeln för turordning vid uppsägning. Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Vad innebär saklig grund för uppsägning?

Saklig grund för uppsägning innebär att en anställd beter sig på ett oönskat sätt och är medveten om att beteendet inte är acceptabelt. Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt.

Share this post