Allmänning

Varfor forsvann Aralsjon?

Varför försvann Aralsjön?

Forskning har visat att denna dramatiska minskning av Aralsjön beror på en expansion av bevattnat jordbruk i regionen. Framför allt har bomullsodling ökat mycket, men också veteodling, som nu är viktig för regionens matförsörjning.

Vad har hänt med Aralsjön?

När 1990-talet inleddes hade Aralsjön förlorat åttio procent av sitt vatten, sextio procent av sin yta. Avdunstningen hade gjort sjön saltare, läckande bekämpningsmedel från bomullsfälten hade förgiftat dess vatten. All fisk var för längesedan borta, fyrtiotusen människor hade blivit av med sin försörjning.

Hur hög är salthalten i Aralsjön?

Den var tidigare den fjärde största insjön på jorden (68 000 kvadratkilometer år 1960). Med uttorkningen har salthalten under samma tid ökat från cirka 1,0 procent till över 10 procent.

Varför torrlades Aralsjön?

De kom först under 1960-talet då Amu Daryas ursprungliga utlopp i Aralsjön inte fick tillräckligt med vatten och utloppet i Aralsjön till slut helt torrlades. Sedan gick det fort. Vattenytan har minskat med mer än 60 procent, vattenvolymen med mer än 80 procent och vattennivån sjunkit hela 19 meter!

Hur är klimatet vid Aralsjön?

Förr i tiden fanns sjön, som stabiliserade klimatet, men när den nu är i princip försvunnen blir somrarna hetare, och vintrarna kallare. Bomullsproduktionen kommer antagligen förr eller senare dränera Aralsjön helt och hållet på vatten.

Hur stor är Aralsjön?

68 000 km²Aralsjön / Yta

Hur mycket finns kvar av Aralsjön?

Aralsjöns försvinnande har kallats en av 1900-talets största miljökatastrofer. En jakt på allt större bomullsskördar ledde till att världens fjärde största sjö nästan utplånades.

Hur mycket av Aralsjön har försvunnit?

Vad kan man göra åt Aralsjön?

Nu försöker ett dammprojekt återskapa ett levande innanhav och på några år har man lyckats få vattennivån att stiga ett par meter. Det har gett hoppet tillbaka till fiskeindustrin. Bland annat exporteras fisk till Europa och det är inte omöjligt att i svenska butiker hitta gös som fångats i Aralsjön.

Aralsjön hade nu till ytan minskat med 90 % (år 2007). År 2014 torkade den östra delen av Stora Aralsjön ut helt och istället bildades en saltöken, Aralkum. På Google Maps syns tydligt att det södra tillflödet, Amu Darja-floden, idag är helt torrlagd i höjd med Aralsjöns forna södra strand.

Vad är speciellt med grödan bomull sett till hur den odlas?

Bomull odlas huvudsakligen i tropiska och subtropiska regioner och eftersom odlingen ofta sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer. Bomull är tillsamman med ris och socker en av de mest vattenkrävande grödorna.

Vad som hände med Aralsjön efter dess tipping point?

b) Den västra delen av stora Aralsjön har hittills aldrig torrlagts, trots överutnyttjandet av vattnet. Det beror på att den ligger i en förkastningsspricka och därför är mycket djup. Men det finns exempel på andra sjöar och flodsystem som inte haft samma förutsättningar.

Var Aralsjön salt?

Aralsjön är en saltsjö, alltså en sjö utan utlopp, vilket betyder att vattnet till slut blir salt då det är avdunstning som reglerar sjöns nivå.

Hur påverkas människor av bomullsodling?

Bomullsproduktion leder alltför ofta till ett ohämmat utnyttjande av vattenresurser och mark som påverkar både människor och de naturliga ekosystemen på flera sätt: Bekämpningsmedel från åkrar och föroreningar från fabriker förgiftar kringliggande områden och vatten nedströms.

Varför används det bekämpningsmedel vid bomullsodling?

Inom den konventionella bomullsodlingen använder man konstgödning för att få större skördar. De stora monokulturerna gör att angreppen av skadeinsekter blir omfattande och därför besprutar man odlingarna. Besprutningen slår ut alla insekter – både de skadliga och deras naturliga fiender.

Vilken betydelse kan en sjö ha för en geografisk plats?

Ekonomisk betydelse Sjöar kan vara betydelsefulla för vattenförsörjning, kommunikationer och fiske. Många sjöar erbjuder även rekreationsmöjligheter i form av bad, segling och liknande.

Share this post