Rekommendationer

Vad ansvarar regionerna for?

Vad ansvarar regionerna för?

Sveriges 21 regioner ansvarar för hälso- och sjukvård, smittskydd och kollektivtrafik, men även för regional utveckling och kultur. Ambulanshelikopter. Regionerna och kommunerna ansvarar tillsammans för länets kollektivtrafik.

Vad är det för skillnad mellan landsting och region?

Samtliga landsting använder sig i dag av beteckningen region men i lagstiftningen används ännu landsting. Genom att ändringar görs i ett stort antal lagar, t. ex. vallagen och kommunallagen, kommer beteckningen region att användas även i formella sammanhang.

Vilka partier styr sjukvården i Sverige?

Tio av regionerna kommer att styras i minoritet jämfört med sju under förra mandatperioden. Moderaterna innehar flest ordförandeposter, nio stycken, följt av Socialdemokraterna som har åtta. Centerpartiet har två ordförandeposter och Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet i Norrbotten en vardera.

Vem tillsätter ordföranden för en regionstyrelse?

Regionfullmäktige leds av ett presidium med en ordförande och en eller flera vice ordförande. Regionfullmäktige utser ledamöter i regionstyrelsen samt ledamöter i övriga nämnder och fullmäktigeberedningar. Föredragningsansvar i regionfullmäktige har regionråd samt i vissa förekommande fall nämndordförande.

Vad styr regionen över?

Förtroendevalda (politiker) och fritidspolitiker Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

Var får regionerna sina pengar ifrån?

Skatten är den största inkomstkällan Skatten finansierar ungefär 70 procent av regionernas verksamhet. Staten bestämmer vad regionen får ta ut skatt på. Varje region bestämmer själv hur stor skatten i länet ska vara och hur pengarna ska fördelas.

Vad innebär län?

Sveriges län är en administrativ indelning av Sverige. Det finns sedan 1998 21 län. Till varje län finns en länsstyrelse. För alla län finns även en region, som ansvarar för sjukvård, kollektivtrafik med mera.

Vad måste kommunen erbjuda för samhällsservice tex barnomsorg och sophämtning?

Kommunen ansvarar för den största delen av den samhällsservice som finns där du bor. Några exempel på service är att erbjuda förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. De obligatoriska verksamheterna måste finnas i alla kommuner och bestäms av kommunallagen.

Share this post