Populära

Far god man skriva under avtal?

Får god man skriva under avtal?

En god man behöver som huvudregel inhämta ett samtycke från sin huvudman för att ingå avtal för dennes räkning. Bara för att man får en god man utsedd, betyder det inte att den gode mannen får ingå avtal utan att huvudmannen samtycker till det (till skillnad från då man får en förvaltare tillförordnad).

Kan man ha BankID om man har god man?

BankID är en elektronisk legitimation och är att likställa med ett ID-kort eller körkort. Eftersom det är olagligt att utge sig för att vara en annan person kan inte du som god man eller förvaltare använda din huvudmans BankID.

Får god man byta bank?

Ofta har huvudmannen redan bankkonton som du som ställföreträdare kan förfoga över. Om det behövs kan du öppna nya konton eller byta bank, men måste då få huvudmannens samtycke eller ha ett läkarintyg som visar att samtycke inte kan lämnas.

Kan en god man skriva under en ansökan?

Du som har förvaltare kan inte ingå avtal, ta ut pengar från banken eller skriva under ansökningar.

När behöver en god man eller förvaltare överförmyndarens samtycke?

När en god man eller förvaltare vidtar vissa större åtgärder för sin huvudmans räkning krävs samtycke från överförmyndarnämnden. Om en person som har god man och själv klarar att genomföra insatsen ska inte den gode mannen vara involverad och begära samtycke.

Vad tjänar en god man 2020?

Som god man tjänar du i regel cirka 10 000 kronor brutto årligen, såvida du tar dig an ett uppdrag med medelsvår komplexitet. Din ersättning betalas alltid ut årligen, och ersättningsbeloppet är alltid baserat på en bestämd procentsats som grundas utifrån det basbelopp som gäller för året.

Även om de flesta känner till det vill jag passa på att påminna om att en person som har god man fortfarande har kvar sin rättshandlingsförmåga och själv kan skriva under uppdragsavtal och överlåtelsehandlingar. Har personen förvaltare får personen inte skriva under några handlingar själv.

Vad är en god man eller förvaltare och vad gör en sådan person?

En god man eller förvaltare har rätt att sköta mer omfattande angelägenheter åt sin huvudman. Exakt vad som ska ingå i åtagandena bestäms i den process som utser dem. Den person (huvudmannen) som har fått en god man har kvar sin rättsliga handlingsförmåga och har alltså full förfoganderätt över sina bankkonton.

Share this post