Rekommendationer

Nar bildades samlingsregeringen?

När bildades samlingsregeringen?

I Sverige har samlingsregeringar bildats under unionskrisen med Norge 1905 (Regeringen Lundeberg) och i samband med andra världskriget (Regeringen Hansson III från 13 december 1939 till 31 juli 1945).

Vem styrde Sverige 1920?

Valresultat

Parti Partiledare
Sveriges socialdemokratiska arbetareparti Hjalmar Branting
Allmänna valmansförbundet Arvid Lindman
Liberala samlingspartiet Nils Edén

Vilka styrde Sverige 1945?

Samlingsregeringen avgick i juli 1945 och ersattes av en socialdemokratisk regering under Per Albin Hansson som efter hans död i oktober 1946 leddes av Tage Erlander. Med hjälp av Gunnar Myrdal hade socialdemokraterna redan 1944 lagt fram ett program som kallades för “Arbetarrörelsens efterkrigsprogram”.

Vad får en övergångsregering göra?

En övergångsregering fattar främst beslut i löpande eller brådskande ärenden. Den enda uttryckliga begränsningen av en övergångsregerings befogenheter är att den inte får besluta om extra val, men normalt förutsätts att den inte skall fatta beslut av politisk natur.

Vilka partier ingick i samlingsregeringen under andra världskriget?

Det andra världskrigets utbrott och det internationella läget får de stora svenska partierna att gå samman i en gemensam regering. Den 13 december 1939, strax efter det finska vinterkrigets utbrott, tillträder samlingsregeringen. Den består av Socialdemokraterna bondeförbundet, folkpartiet och högern.

Vem styrde Sverige 1946?

Per Albin Hansson (1885-1946) var socialdemokratisk partiledare efter Hjalmar Branting 1925, och statsminister 1932-1946.

Vilka partier regerade under andra världskriget?

Regeringen Hansson III eller samlingsregeringen var en svensk regering med Socialdemokraten Per Albin Hansson som statsminister.

  • Två riksdagspartier hölls utanför regeringen, det prosovjetiska Sveriges kommunistiska parti (senare Vänsterpartiet) samt Socialistiska partiet.
  • Share this post