Ny

Hur reglerar Riksbanken penningmangden?

Hur reglerar Riksbanken penningmängden?

Det enklaste sättet för Riksbanken att styra penningmängden är att låna ut pengar till bankerna. Detta görs genom en s.k. repa – ”repurchase agreements”. Riksbanken lånar ut pengar på en bestämd tid, en vecka, för att sedan återköpa lånet.

Hur hanterar penningpolitiken ekonomiska konjunkturerna i samhällsekonomin?

Genom att till exempel ändra skatter och avgifter, eller öka eller minska bidrag och investeringar, påverkas efterfrågan på varor och tjänster i ekonomin och därmed också priser och sysselsättning. På så sätt kan regeringen genom sin politik stimulera ekonomin eller strama åt den.

Hur man bestämmer räntan?

Den korta räntan styrs främst av Riksbanken. Den påverkas mest av situationen i Sverige. Den långa räntan sätts på marknaden för obligationer som kan ha olika löptider på till exempel två eller fem år. Den långa räntan påverkas i stor utsträckning av det internationella ränteläget.

Vad kan staten göra i en lågkonjunktur för att göra det ekonomiska läget bättre?

Genom att underbalansera eller överbalansera budgeten kan regeringen motverka konjunktursvängningarna. Genom att minska skatten och höja bidragen till hushållen kan regeringen öka köpkraften och därmed efterfrågan på varor och tjänster vid en lågkonjunktur. Vid en högkonjunktur kan regeringen överbalansera budgeten.

Hur kan penningpolitiken påverka samhällsekonomin?

Penningpolitiken påverkar huvudsakligen ekonomin genom förändringar av Riksbankens styrränta, reporäntan, som sprider sig till marknadsräntor samt till bankernas och bostadsinstitutens in- och utlåningsräntor.

Vem bestämmer räntan?

Reporäntan är Riksbankens styrränta sedan 1994. Reporäntan är den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar.

Vad kan hända om Riksbanken gör en drastisk sänkning av räntan?

Den troliga följden av en sänkning av reporäntan är att tillgångspriserna stiger, och att både belåningen och produktionen ökar. Det beror på att man som huvudregel får ut mindre inlåningsränta för sina sparpengar, men att man också betalar mindre utlåningsränta för sina lån.

Hur kan lågkonjunktur vändas genom finanspolitik?

Expansiv finanspolitik är när staten ökar sina utgifter genom att investera i projekt och sänka skatter för att arbetslösheten ska minska och folk ska våga spendera mer pengar, vilket kan dämpa en lågkonjunktur.

Share this post