Ny

Vem anstaller kommundirektor?

Vem anställer kommundirektör?

Vem som har befogenhet att anställa kommundirektör varierar mellan kommunerna. I en del kommuner är det styrelsen som beslutar om anställning, lön och uppsägning av direktören. I andra kommuner är detta en uppgift som har delegerats till ett av styrelsens utskott.

Vem anställer förvaltningschefer?

Om kommundirektören anställer förvaltningschefer bör formerna för samråd med nämnderna beskrivas. Oavsett om berörd nämnd eller kommunstyrelsen formellt beslutar om anställning av förvaltningschef bör ändå kommundirektören bereda ärendet. Avveckling av förvaltningschefer bör på motsvarande sätt åligga kommundirektören.

Vad krävs för att bli kommunchef?

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som kommunchef. Många nuvarande svenska kommunchefer är i grunden Politiker eller Statsvetare, men kan även ha andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola.

Vad tjänar en ekonomichef i kommun?

För en CFO är den genomsnittliga månadslönen 79 300 kr per månad. Inom den kommunala sektorn ligger lönen på 72 700 kr och inom den privata sektorn 79 800 kr. För närvarande är det 2020 års lönestatistik som visas. Genomsnittslönen ökade med 3 700 kr (4,89%) från 2019 till 2020.

Hur mycket tjänar en kommundirektör?

Lista: De tjänar mest i storstad och på landsbygd. Lönen för kommundirektörerna i de 46 storstadskommunerna ligger i snitt på 123 688 kronor. I mindre tätorter och landsbygdskommuner är lönen 90 366 kronor. Kommundirektörer i gruppen större städer får en lön som ligger däremellan: 100 513 kronor i månaden.

Vad är en kommundirektör?

Kommundirektören ansvarar för att samordning och samverkan sker mellan förvaltningsdirektörer i syfte att verkställa politiska beslut samt att utveckla strategiska kommunövergripande och gemensamma uppgifter. Kommundirektören är lönesättande chef och ansvarar för medarbetar- och lönesamtal med förvaltningsdirektörerna.

Hur väljs en kommunstyrelse?

Kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige och har ett eget ansvarsområde. Men den fungerar också som kommunens “regering” och har ett övergripande ansvar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs. Kommunstyrelsen leder och samordnar kommunens verksamheter och bereder även ärenden som kommunfullmäktige ska behandla.

Share this post