Trendig

Vad hander efter lagradsremiss?

Vad händer efter lagrådsremiss?

En lagrådsremiss är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag. Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen.

Hur lång tid tar lagrådsremiss?

När utredningen är klar med sitt förslag skickar departementet ut det på remiss till myndigheter, företag och organisationer som på olika sätt påverkas av förslaget. Remissinstanserna får i allmänhet tre månader på sig att svara, men både kortare och längre remisstider förekommer.

Hur skapas en ny lag?

Från förslag till lag De flesta lagar börjar med att regeringen lämnar ett förslag till riksdagen, en proposition. Riksdagsledamöterna kan också lämna förslag till riksdagen. Ledamöternas förslag kallas motioner. När ett lagförslag har kommit till riksdagen meddelar talmannen det i kammaren.

Hur många lagförslag lägger regeringen fram varje år?

Årligen lämnar regeringen ungefär 250 propositioner till riksdagen. Vanligen pågår behandlingen 2–4 månader, men för stora lagstiftningsprojekt kan riksdagen behöva flera år på sig. De propositioner, lagmotioner och medborgarinitiativ som inte har behandlats förfaller när valperioden tar slut.

Vad är ett lagråd?

Lagrådet har till uppgift att granska remitterade lagförslag och yttra sig över dessa. Endast regeringen och riksdagsutskotten kan begära yttranden från Lagrådet.

Vilket organ granskar om ett lagförslag är förenligt med grundlagarna?

Lagrådet granskar och yttrar sig över lagförslag efter anmodan från regeringen eller ett riksdagsutskott.

Vem lägger fram propositioner?

De flesta lagar börjar med att regeringen lämnar ett förslag till riksdagen, en proposition. Riksdagsledamöterna kan också lämna förslag till riksdagen. Ledamöternas förslag kallas motioner. När ett lagförslag har kommit till riksdagen meddelar talmannen det i kammaren.

Vem utser Lagrådet?

Vid behov utses förutvarande justitieråd eller regeringsråd. Regeringen bestämmer med beaktande av 3, 5 och 6 §§ och efter samråd med Högsta domstolen och Regeringsrätten hur många leda- möter som vardera domstolen skall utse i Lagrådet.

Hur utses Lagrådet?

Regeringen beslutar om en avdelning ska bestå av fyra ledamöter vid behandlingen av ett visst ärende. Regeringen får bemyndiga chefen för Justitiedepartementet att fatta beslut enligt första stycket. Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen utser justitieråd i respektive domstol att vara ledamöter i Lagrådet.

Kan man ändra grundlagarna?

För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Väljarna ska kunna ta ställning till förslaget om grundlagsändring och välja den riksdag som tycker som de själva gör i frågan.

Vilka personer ingår i Lagrådet och vad är Lagrådets uppgift?

Lagrådet är en svensk myndighet med uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen. Medlemmarna består av domare eller, vid behov, tidigare domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Share this post