Ny

Vad har hant i Kabul?

Vad har hänt i Kabul?

Krisen i Afghanistan 2021-2022 Nästan 2 500 kvinnor och barn har dödats eller sårats i strider under 2021 enligt FN – en skrämmande siffra. Väpnade grupper erövrade snabbt stad efter stad, by efter by. Familjer berättar om att de flydde för sina liv på ett ögonblick, med bara kläderna de hade på sig.

När började kriget i Afghanistan?

7 oktober 2001 – 30 augusti 2021Afghanistankriget / Period

Vad har Sverige gjort för Afghanistan?

Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Sverige har gjort ett politiskt åtagande att bidra med 8–8,5 miljarder kronor i utvecklingssamarbete under 2015–2024. Biståndsstrategin för 2021–2024 omfattar 3 288 miljoner kronor SEK.

Hur kommer Afghanistan se ut i framtiden?

Människor hämtar dricksvatten från ett tankfartyg i Kabul den 1 oktober 2021. Inbördeskriget i Afghanistan är en av världens längsta och blodigaste konflikter. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti är situationen lugnare men framtiden oviss.

Vad hände i Afghanistan 2021?

Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Hur länge har det varit krig i Afghanistan?

Afghanistan har plågats av krig i drygt 40 år. Den senaste konflikten inleddes med ”kriget mot terrorismen” efter terrordåden mot USA hösten 2001. Det USA-ledda anfallet var riktat mot den islamistiska talibanregeringen, som beskyddade Usama bin Ladin och hans terrornätverk al-Qaida.

Hur mycket har Sverige skänkt till Afghanistan?

Sverige har skänkt 14 miljarder kronor i bistånd till Afghanistan.

Vem försörjer talibanerna med vapen?

Och talibanerna har blivit än starkare på sin väg mot huvudstaden. I region efter region har de kommit över vapen och annan krigsutrustning som USA finansierat och försett de afghanska styrkorna med.

Hur ser den politiska situationen i Afghanistan idag?

Afghanistan – Politiskt system. Den 15 augusti 2021 intog talibanstyrkor Kabul efter en blixtoffensiv genom Afghanistan. Talibanledningen har sagt att den nya staten, Islamiska emiratet Afghanistan, ska styras av islamiska sharialagar men att mediefriheten och de mänskliga rättigheterna ska respekteras.

Hur mycket betalar Sverige till Afghanistan?

Detta måste bygga på förståelse, och biståndsarbetet måste ta hänsyn till verkliga förhållanden och justeras efter hur det fraktionerade klansamhället förändras över tid. För perioden 2021–2024 har Sverige anslagit ytterligare 3,6 miljarder kronor till Afghanistan.

Vem kan hjälpa Afghanistan?

Vi kan hjälpa runt om i Afghanistan tack vare den respekt som Röda Korset och Röda Halvmånen har från de olika parterna i landet. Vi gör bland annat detta: Når med mobila kliniker ut till områden där ingen annan hälsovård finns. På de vårdinrättningar som vi stöttar fick 7600 personer vård bara under augusti.

Vilka länder finansierar talibanerna?

Den regering som talibanerna avsatte finansierades till 75 procent av internationellt bistånd, enligt Vanda Felbab-Brown. USA och NATO, med partnerskapsländer, betalade ungefär, motsvarande 35 miljarder kronor per år för att finansiera militären.

Hur ser politiken ut i Afghanistan?

Mellan 2004 och augusti 2021 var landet som stat benämnt Islamiska republiken Afghanistan. Under andra hälften av augusti 2021 tog talibaner över större delen av landet, intog Kabul och tog makten från den tidigare regeringen samt utropade Islamiska emiratet Afghanistan. Denna stat är ej internationellt erkänd.

Hur lever man i Afghanistan?

Det afghanska folket är ungt – 45 procent av befolkningen beräknas vara under 15 år och medellivslängden är cirka 60 år. Omkring 70 procent av afghanerna lever på landsbygden, men en omfattande urbanisering liksom stora migrationsströmmar pågår inom landet.

Vad har hänt med Afghanistan?

630 000 människor har tvingats fly undan strider bara i år. Halva befolkningen behöver hjälp för att klara vardagen. Läs 10 fakta om krisen i Afghanistan.

Share this post