Trendig

Hur mater man effektivitet?

Hur mäter man effektivitet?

Effektivitet är ett mått på graden av måluppfyllelse. Effektivitet kan sägas vara att göra rätt saker vilket kan jämföras med att göra saker rätt, produktivitet. För att kunna mäta effektivitet måste det finnas mål att jämföra utförda prestationer med. Ett väldigt produktivt företag kan ha en väldigt låg effektivitet.

Vad menas med effektivitet?

Effektivitet är ett begrepp inom ekonomi och organisationsteori som beskriver hur väl en organisation kan omvandla resurser till produkter och tjänster. I begreppet ingår både produktivitet och kvalitet, som båda är höga i en effektiv organisation.

Vad menas med inre effektivitet?

Populärt brukar man säga att Inre effektivitet handlar om att göra saker rätt medan Yttre effektivitet handlar om att göra rätt saker. Mera formellt definieras de bättre enligt ISO 9000:2000 där Inre effektivitet är “Förhållandet mellan erhållna resultat och de resurser som behövts för att uppnå dessa”.

Hur definieras effektivitet i produktionen?

Effektivitet handlar om att använda sina resurser och tillgångar på bästa möjliga sätt. Du kan vara väldigt produktiv dvs. producera en mängd enheter av något men samtidigt ineffektiv dvs. producera utan tanke på resurstillgång.

Vad är effektivisering?

Men åter till frågan vad en effektivisering innebär. Kortfattat så bör det innebära något i stil med att: leverera tjänster i samma eller högre omfattning och med samma eller högre kvalitet, men med en lägre resursförbrukning.

Vad är skillnaden mellan effektivitet och produktivitet?

Effektivitet är att göra rätt saker (åstadkomma brukarnytta) till skillnad mot produktivitet som är ett uttryck för mängden prestationer till en viss kostnad. Exempelvis antal boendedygn, eller antal besökare till resursenheten och kostnaderna för dessa.

Vad är skillnaden på produktivitet och effektivitet?

Vad betyder ordet effektivisering?

En effektivisering av en verksamhet innebär, med normalt språkbruk, att man levererar tjänster i samma eller högre omfattning och med samma eller högre kvalitet, men med en lägre resursförbrukning.

Vad är en effektiv organisation?

I en effektiv organisation minimeras friktioner och revirtänkande. Varje medarbetares förmågor får komma till uttryck. Det innebär att anställda gör sitt bästa och upplever tillfredsställelse i sin personliga utveckling istället för att bli exploaterade för sin talang.

Var legio i DDR?

Vi lyckliga i Sverige hade nog mer ekonomiskt utbyte med DDR än vi numera vill kännas vid. Volvobilarna var ju legio bland partibossarna. Svenskar byggde överallt i Östberlin och härhemma använde vi flera produkter från VEB (Volkseigne Betriebe) i våra hem.

Vad är smidigt?

Smidig uttalas smid|ig och är ett adjektiv -t -a. Smidig betyder: böjlig. spänstig.

Hur var det i Östberlin?

I själva verket var en betydande del av befolkningen mycket missnöjd med den kommunistiska regimen, ett missnöje som ökade då människorna i DDR hörde talas om hur välståndet snabbt växte i Västtyskland parallellt med att ekonomin i DDR blev allt sämre.

Share this post