Allmänning

Ar underhallsstod och underhallsbidrag samma sak?

Är underhållsstöd och underhållsbidrag samma sak?

Underhållsstöd – hur mycket ska den andra föräldern få Underhållsstöd regleras i socialförsäkringsbalken och är till skillnad från underhållsbidrag bestämt till exakta belopp, beroende på barnets ålder.

Hur mycket kan man få i underhållsstöd?

Det belopp man maximalt kan få i underhållsstöd är för närvarande 1 573 kronor per månad för barn yngre än 11 år (2020), vilket inte ska förväxlas med vad man bör betala i underhåll vid separation (läs mer om underhållsstöd). När ska underhåll betalas?

Hur räknar du ut underhållsbidraget?

Om barnet bor tillfälligt under minst 6 dygn i månaden eller under 5 dygn i sträck hos dig som ska betala underhållsbidraget kan du dra av 1/40 av underhållsbidraget per dag. Så här räknar du ut avdraget. Om du ska betala 2 500 kronor i underhållsbidrag och barnet bor hos dig i en vecka (7 dagar) räknar du så här.

Hur länge ska underhållsbidrag betalas ut?

Enligt 7 kap 8 § FB får en domstol inte fastställa att underhållsbidrag ska betalas ut för en tid längre bak än tre år innan talan om bidrag väcktes, om inte den bidragsskyldige medger det. Detta innebär med andra ord att domstolen kan fastställa underhållsbidrag tre år tillbaka i tiden och att man då får rätt till detta retroaktivt.

Underhållsstöd regleras i socialförsäkringsbalken och är till skillnad från underhållsbidrag bestämt till exakta belopp, beroende på barnets ålder. – 2 073 kronor i månaden från och med månaden efter den då barnet har fyllt 15 år.

Vem ska ha underhållsstöd?

Föräldrar har ansvar för sina barns försörjning Om föräldrarna inte kan komma överens om ett underhållsbidrag kan föräldern som barnet bor hos ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Försäkringskassan betalar ut underhållsstöd ända tills att barnet fyller 18 år.

Share this post