Allmänning

Ar det olagligt att prata kurdiska i Turkiet?

Är det olagligt att prata kurdiska i Turkiet?

Det kurdiska upproret avstannade i stort sett i samband med att PKK:s ledare Abdullah Öcalan arresterades 1999. Enligt EU:s krav på kandidatländer har kurder i Turkiet kunnat använda sitt språk och sin kultur offentligt sedan 2004.

Vad har Turkiet mot kurder?

Kurder utsätts dagligen för systematiskt förtryck i form av våld, hot, rån, kidnappningar eller till och med mord. Inte minst mot bakgrund av rådande pandemi är Turkiets agerande inte bara etiskt horribelt utan även förödande för hela regionen.

Vad tycker turkar om kurder?

Många kurder är helt assimilerade i det turkiska samhället och talar inte ens kurdiska, och miljoner lever utanför kurdernas traditionella område. I årtionden vägrade turkiska myndigheter också erkänna kurderna som en särskild folkgrupp.

Vilka var de första kurderna?

Många påstår att det var kyrtyerna som Alexander den store hade gjort bekantskap med på Zagros-bergen. Detta säger oss vidare att det historiska och geografiska område, som idag kallas Kurdistan, är ett urhem för kurdernas förfäder gutierna, kytierna och mederna (500 f.Kr.). År 990 e.Kr.

Var finns kurderna?

Det sammanhängande geografiska området i Mellanöstern som bebos av kurder utgör en yta på 500000 kvadratkilometer. Det omfattar norra och nordöstra Irak, nordvästra Iran, sydöstra Turkiet samt nordligaste Syrien. Området har sedan lång tid gått under benämningen Kurdistan (kurdernas land).

Hur behandlas kurder i Turkiet?

Kurdiska orts- och personnamn byttes mot turkiska, ingen skolundervisning på kurdiska tilläts och kurderna förbjöds att använda sitt språk i offentliga sammanhang. 1978 bildades Kurdistans arbetarparti, PKK, som ville upprätta en kurdisk stat och som 1984–1999 utkämpade en väpnad kamp mot den turkiska staten.

Har Kurdistan blivit ett land 2021?

Kurderna är den fjärde största folkgruppen i mellanöstern, men de har aldrig haft sin egen stat. Det geografiska området som kallas Kurdistan är delat mellan Iran, Irak och Turkiet…

Har det funnits ett Kurdistan?

Vilken tro har kurder?

De flesta turkar och kurder är sunniter. En betydande andel av båda folkgrupperna är dock aleviter – en riktning som mest förekommer i Turkiet. Aleviterna har uppskattats till mellan 11 och 20 procent av Turkiets befolkning. De bor jämnt spridda över landet.

Hur många talar kurdiska i världen?

Hur många människor pratar kurdiska? Det är svårt att uppskatta det exakta antalet personer som talar kurdiska som modersmål, men man utgår ifrån att det finns omkring 20 till 25 miljoner människor som talar en kurdisk dialekt som modersmål. Majoriteten av dessa personer bor i ett kurdiskt område i Turkiet.

Share this post