Blogga

Maste barnet vara sjuk for att vabba?

Måste barnet vara sjuk för att vabba?

Om ditt barn har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning och grundsjukdomen förvärras eller om hen blir akut sjukt i en annan sjukdom kan du få ersättning för vab om ditt barn har fyllt 12 år men inte 16 år.

Vem får Vabba för mitt barn?

Bara en förälder i taget kan vabba. Det finns ett undantag – om ett barn måste vara på sjukhus och det andra vara hemma med ett sjukt barn. För att kunna dela upp det på smidigast sätt finns det möjlighet att turas om att vabba, eller vabba 75 procent, 50 procent, 25 procent eller 12,5 procent av en dag.

Kan jag vabba åt andras barn?

Om du bor ihop med, eller är gift med någon, som inte är barnets förälder kan den personen vabba nästan lika enkelt som du själv. Anmälan sker via Försäkringskassans hemsida. Detsamma gäller någon du tidigare varit gift med, eller någon som är förälder till ditt barns syskon.

Kan man Vabba samtidigt som man är sjuk?

Visste du att man kan ansöka om vab om man är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk? Ordinarie vårdare kan till exempel vara den andra föräldern eller barnets dagmamma. I ansökan väljer man alternativet ”Den person som skulle tagit hand om barnet var sjuk eller smittad”.

Kan ena föräldern vabba när den andra är sjukskriven?

Den friska föräldern kan då vabba för att ordinarie vårdare är sjuk. Om den andra föräldern inte har möjlighet att vabba kan den överlåta sin rätt att vabba till en annan person, till exempel släkting eller vän. För att den personen ska ha rätt till vab måste den avstå arbete eller a-kassa.

När upphör vab?

VAB för barn i åldern 12-16 år om de behöver mer hjälp än vanligt i den åldern. Då behövs ett läkarutlåtande från första dagen du är hemma. VAB för allvarligt sjuka barn upp till 18 år. Då krävs utlåtande från läkare.

Vad förlorar man minst på VAB eller sjuk?

Ersättning för vab är samma som sjukpenning, knappt 80 procent av lönen. Men taket räknas annorlunda så att maxbeloppet landar på 1 059 kronor per dag. Det går inte att få ersättning om du håller barn hemma för att de inte ska riskera att smittas.

Kan man Vabba hur mycket som helst?

Du och den andra föräldern kan få vab för max 120 dagar per barn och år. Om barnet är allvarligt sjukt kan ni få vabba mer än så.

Share this post