Ny

I vilken religion firas chanukka?

I vilken religion firas chanukka?

Den judiska högtiden chanukka firas för att minnas mackabéernas återinvigning av templet i Jerusalem år 164 före vår tideräkning, efter att de hade befriat templet från grekerna.

Får man presenter under chanukka?

Chanukka upplevs ofta av den icke-judiska världen som ett alternativ till den kristna julen. Detta främst beroende på att chanukka ofta inträffar vid jultid, beroende på hur den judiska kalendern står i förhållande till den kristna, och många barn i judiska familjer får även gåvor under chanukka.

Vad ska man undvika att äta under sabbaten?

På lördagen vid skymningen avslutas sabbaten med en ceremoni då en bägare fylls med vin tills den flödar över….Så här kan menyn se ut på sederkvällen:

  • Hårdkokt ägg med saltvatten.
  • Gefillte fisch.
  • Hönssoppa med kneidel.
  • Kötträtt, kokt potatis, grönsallad.
  • Dessert, t. ex. fruktsallad.

Vart firas Rosh Hashana?

På lördagen är det morgongudstjänst i synagogorna. Rosh hashana är det judiska nyåret. Rosh hashana firas på första och andra dagen av den judiska månaden tishri, det vill säga i september eller oktober. Den kallas även åminnelsedagen eller shofarblåsningens dag.

Vad får man inte göra under sabbaten?

Helig vilodag Lördagen ägnas i övrigt åt toraläsning och vila. Man lagar inte mat (den har man lagat i förväg), man tvättar inte eller arbetar med något, man tänder inte lampor eller gör upp eld, man varken sportar eller reser. Sabbaten är en helig dag, en dag för gemenskap med Gud, nära och kära…

Vad får man inte göra på sabbat?

Shabbat är den viktigaste judiska helgen. Den firas varje vecka från solnedgång fredag kväll till solnedgång lördag kväll. Den som följer halacha avstår då från allt skapande arbete, ägnar sig åt familjen, studerar Torah och vilar.

Vilka kristna högtider finns det?

Kristendomens viktigaste högtider är jul, påsk och pingst.

Share this post