Rekommendationer

Vad firar vi 2 februari?

Vad firar vi 2 februari?

Fredag 2 februari – Kyndelsmässodagen (katoliker, protestanter) – firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud.

Vad gör man på kyndelsmässodagen?

Kyndelsmässodagen har sitt namn efter ”kyndel” som är ett äldre ord för ljus och när man idag firar dagen i Svenska kyrkan spelar ljusen en central roll: I kyrkan firar vi ofta gudstjänster med ljustema på Kyndelsmässodagen. Ibland välsignar vi de ljus som skall användas i kyrkan under året.

Vad firar man 17 februari?

Libyen firar nationaldag den 17 februari.

Vad äter man på kyndelsmässodagen?

Fransmännen tycker om pannkakor. Varje år den 2 februari firar de la Chandeleur, eller kyndelsmässodagen, med att äta så många pannkakor som de orkar!

Vad är det för speciel dag idag?

Välkommen till temadagar.se! Nästan varje dag finns det någonting att fira. På temadagar.se är det enkelt för dig att ta reda på vilken speciell dag det är idag och vad du kan fira framöver. Varje år firas över 700 temadagar vilket gör att det finns många dagar som du inte visste fanns.

Vad betyder fastlagssöndagen?

Fastlagssöndagen, även Köttsöndagen, (latin: quinquagesima) är i det svenska kyrkoåret namnet på den söndag som inleder den tre dagar långa fastlagen och som föregår den fyrtio dagar långa fastan. Den liturgiska färgen är blå inom Svenska Kyrkan, men vanligtvis violett i andra kyrkosamfund såsom Katolska Kyrkan m.

Vad betyder Kyndelse?

Kyndel är ett gammalt svenskt ord för ljus, bloss (jämför engelskans candle och isländskans kyndill). Så när det i kyrkorna firas kyndelsmässodag är det alltså ljuset som står i centrum. Och förr i världen alldeles konkreta ljus! Före gasbelysning och elektriska lampor var det den levande lågan som var ljuskällan.

Vilka kändisar fyller år den 17 februari?

»Dame Edna», Barry Humphries fyller 72 år på fredag (17/2). Basketspelaren Michael Jordan fyller 43 år på fredag (17/2). Sångaren Billie Joe Armstrong fyller 34 år på fredag (17/2).

Vad firar man 7 februari?

7 februari är den 38:e dagen på året i den gregorianska kalendern….Namnsdagar

  • Dick – Namnet infördes 1986 på 3 februari.
  • Richardus – Namnet fanns, till minne av en högättad engelsman, som dog 720 under en pilgrimsfärd till Rom, före 1620 på 18 september.
  • Ricky – Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

Vad äter man på lillejulafton?

Några traditionella rätter är lutefisk, ribbe och pinnekjøtt. Du hittar också rostad fläskstek, julkorvar och mycket mer på det typiskt norska julbordet. Många norska familjer firar “lilla julafton” den 23 december då de äter risgrynsgröt (också den med en gömd mandel), bygger pepparkakshus och klär julgranen.

https://www.youtube.com/watch?v=0B0lVzpbrz8

Share this post