Frågor

Nar firas Holi och Diwali Hur gar det till?

När firas Holi och Diwali Hur går det till?

Diwali är en hinduisk högtid (ljusets högtid) som firas i oktober-november. I programmet berättar Shubet bland annat för sin klass om de olika gudarna som finns inom hinduismen och visar bilder på dem.

Vilka är de tre viktigaste högtiderna inom hinduismen?

5.1.1 Åter till religionsbokens register,

  • Diwali. Diwali börjar firas i slutet av oktober eller början av november. Diwali är ljusets högtid.
  • Holi. Holi är färgernas högtid. Den firas under våren, oftast i mars.
  • Ganesh Chaturthi. Detta är en högtid för att fira Guden Ganeshas födelsedag. Den pågår i upp till 10 dagar.

Vad innebär kastväsendet Vilka skäl kan människor använda för och emot kastväsendet?

Det hinduiska kastsystemet delar in människorna i olika grupper (kaster). Allt beroende på hur människan har levt i ett tidigare liv. Den sociala indelningen i kaster avgör vilka människor som får umgås, vilka som får gifta sig och vilka arbeten som finns att välja på.

Hur går Diwali till?

Diwali kallas ljusets högtid och pågår under fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden Karttika. Ramas återkomst firas efter dennes exil i 14 år tillsammans med sin hustru. Lampor tänds för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man enligt den hinduiska tron ska vara snäll mot andra människor.

Hur många högtider finns i hinduismen?

Utöver gudarna i templen är det vanligt att varje familj har egna gudar och dem inräknat finns det miljontals. Antalet högtider som hyllar dessa olika gudagestalter är således också många.

Vilka är de tre viktigaste högtiderna inom buddhismen?

Vesak (vanligtvis i maj) firar Buddhas födelse och upplysning. Asalha Puja (vanligtvis i juli): dhamma-dagen. Firar Buddhas första predikan. Pavarana Day (vanligtvis i oktober).

Finns det något positivt med kastsystemet?

Det är klart att det är en fördel för de som styr i ett land att kunna förklara ojämlikhet och orättvisa i samhället med hjälp av att hänvisa till kastsystemet istället för att behöva ta tag i problemen med fattigdom, social orättvisa och misär.

Share this post