Allmänning

Vad star den sjuarmade ljusstaken for?

Vad står den sjuarmade ljusstaken för?

Den sjuarmade adventsstaken är fullkomlighetens symbol. Det var på den sjunde dagen som Gud fullbordade skapelsen. Triangeln med spetsen uppåt syftar på den treenige Gud som med Ordet och Anden gav liv och ljus åt världen.

Hur länge firar man chanukka?

Chanukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare. De åtta dagarna är enligt Talmud även en koppling till sukkot, som också firas i åtta dagar.

Vilken religion firas chanukka?

Den judiska högtiden chanukka firas för att minnas mackabéernas återinvigning av templet i Jerusalem år 164 före vår tideräkning, efter att de hade befriat templet från grekerna.

Hur många ljus har en chanukka?

Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus i en chanukkaljusstake till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra och så vidare tills alla åtta ljus tänds den sista kvällen. I ljusstaken finns förutom de åtta ljusen en liten ljushållare, en shamash.

Vad gör man på Hanukkah?

Under Hanukkah bjuder seden att man äter mat, godis o.s.v. som helst ska vara friterat i olja, just för att återkoppla till oljemiraklet i templet. Det hör också (ofta) till att man leker lekar, spelar spel och ger bort små presenter till familjens yngre medlemmar.

Vad säger man på Hanukkah?

Säg den första välsignelsen på ljusen. När ljus tänds i en judisk ceremoni, talas alltid en välsignelse över stearinljuset. Detta är den första välsignelsen du kommer att säga om Hanukkah varje natt.

Hur länge varar chanukka?

Chanukka (ljusfesten) varar i åtta dagar, och varje kväll tänds ett nytt ljus.

Vad äter man för mat på chanukka?

På chanuka äter man gärna friterad mat (en anspelning på undret med tempeloljan) och då alldeles speciellt en rätt som på jiddisch kallas latkes – potatisplättar/rårakor, stekta i olja. Dessutom serveras ett annat måste, nämligen nyfriterade munkar.

Share this post