Frågor

Hur skriver man fran och med forkortat?

Hur skriver man från och med förkortat?

Förkortningar skrivs antingen med eller utan punkter, men ibland kan båda vara korrekta. Om du väljer att skriva utan punkter ska du istället använda ett mellanslag för att undvika missförstånd. Ett exempel på när det annars kan bli lite tokigt är förkortningen för ”till och med”, som ska skrivas t.o.m. eller t o m.

Hur skriva klockslag korrekt?

Vi anger klockslag genom att använda siffrorna 0.00–24.00. Punkt sätts mellan timmar och minuter. Vid hela timmar behöver du inte skriva minutsiffor utan du kan skriva till exempel klockan 18. Tidsangivelser anges med tankstreck(–), till exempel öppettider.

Hur skriver man ut klockslag?

I klockslag ska punkt användas för att separera timme, minut och sekund. Klockslag och tidsangivelser skrivs enligt kl. 9.00-15.30. Vid hela timmar kan du skriva kl. 9-15.

Hur man använder etc?

(till exempel), etc. (et cetera). Sammandragningar har ingen punkt – jfr (jämför), Sthlm (Stockholm). Initialförkortningar som är egennamn och läses bokstav för bokstav skrivs med versaler – EU, FN.

Vad är exv?

Den etablerade förkortningen för exempelvis är exv., men den är relativt ovanlig. Ofta kan man använda t. ex. (till exempel) i stället.

När skriver man etc?

ex. (till exempel), etc. (et cetera). Sammandragningar har ingen punkt – jfr (jämför), Sthlm (Stockholm).

Hur förkortas observera?

som obs. och OBS beroende på sammanhanget och hur man läser ut det: 1. Det kan stå i en vanlig mening där det utgör en avbrytningsförkortning för verbet observera: Obs.

Vad säger reglerna om att använda förkortningar i dokumentation?

För att undvika felaktiga tolkningar och öka patientsäkerheten så är huvudregeln att undvika förkortningar i medicinsk dokumentation. Ett ord eller en ordgrupp där man behåller första bokstaven och sedan lägger till så många bokstäver som behövs för att ordet ska bli förståeligt.

Hur används tex?

Antingen skriver du t punkt ex punkt utan att använda mellanslag eller så skriver du t mellanslag ex mellanslag, utan punkter. Skriv inte såhär: tex.

Kan man använda förkortningar?

Förkortningar skrivs ut när så är möjligt. När förkortningar används av utrymmesskäl används punkter för att signalera att det är fråga om en förkortning och inte ett helt ord. Vanliga förkortningar behöver inte skrivas ut.

Vad ska dokumenteras enligt patientdatalagen?

Patientjournalen ska innehålla uppgifter om vem som har gjort en anteckning och när, och uppgifterna ska föras in i patientjournalen så snart som möjligt. Anteckningen ska också signeras av den som ansvarar för uppgiften, om det inte finns något synnerligt hinder.

Share this post