Populära

Hur ofta ska en oppen spis sotas?

Hur ofta ska en öppen spis sotas?

Kommunen har rätt att besluta om intervallerna för sotning. På din kommuns hemsida kan du se vad som gäller där du bor. Däremot är det MSB som bestämmer intervallet för brandskyddskontroll, vanligtvis ska detta ske vart tredje eller sjätte år beroende på typ av eldstad och användning (läs mer längre ner i artikeln).

Hur ofta måste man sota sin skorsten?

Hur ofta behöver man sota? I normalfallet sotas en braskamin som eldas för värme av det rum den befinner sig i (dvs mer än bara en mysvärmekälla) 1 gång varje år. En ren reservvärmekälla som används någon gång om året sotas vart 4:e år. Det är sotaren som avgör intervallet.

Vad gör man innan sotaren kommer?

10 saker att förbereda innan sotaren kommer

  • Registrera din eldstad.
  • Håll koll på intervallerna för sotning.
  • Håll koll på brandskyddskontroller.
  • Förbered piporna.
  • Var tillgänglig.
  • Röj undan och se till att eldstaden är lättillgänglig.
  • Bistå med ett arbetsplan för sotaren vid skorstenen.
  • Bistå med stege.

Hur ofta krävs sotning?

Intervaller för sotning Eldstad som huvudsakligen värmer huset eller det rum den är placerad i: en gång per år. Eldstad som inte är huvudsaklig värmekälla: vart tredje år (eldning mindre än 500kg/år) Eldstad i fritidshus som bara används säsongsvis: vart tredje år.

Vad kostar sotning per år?

Beroende på typ av panna kostar det mellan 492 kronor och 511 kronor.

Hur ofta sotar man en braskamin?

I normalfallet sotas en braskamin som eldas för värme av det rum den befinner sig i (dvs mer än bara en mysvärmekälla) 1 gång varje år. En ren reservvärmekälla som används någon gång om året sotas vart 4:e år. Det är sotaren som avgör intervallet. Fristerna fastställs av Riksdagen.

Måste man sota varje år?

Du behöver sota regelbundet, men hur ofta du ska sota beror på vilken typ av panna eller kamin du har. Exempel på fast bränsle är ved, pellets, spannmål, flis, och halm. Eldstad i fritidshus som bara används säsongsvis: vart tredje år.

Vad kostar det att få Sotat?

Priserna bestäms av kommunerna….Artikel.

Artikel Exkl. moms Inkl. moms
Grundavgift, fast boende 265,80 kr 332,25 kr
Grundavgift, fritidshus 451,86 564,83 kr

Vad kostar sotning Villa?

Enkelt kan sägas att en villa med en eldstad som eldas några gånger per år, mest för ”mysfaktorn”, kommer att få besök av sotaren vart tredje år och då kostar det 504 kronor per besök. Brandskyddskontrollen genomförs i detta fall normalt vart sjätte år och det kostar då 794 kronor per besök.

Share this post