Allmänning

Vad ar Atman inom hinduismen?

Vad är Atman inom hinduismen?

aʹtman, ātman (sanskrit, ’självet’), i indisk filosofisk litteratur från och med upanishaderna en term för en evig innersta essens i såväl människan som andra levande varelser.

Var bor hinduer?

Hinduismen uppstod i Indien för ungefär 3 500 är sedan och representerar idag 80 procent av landets religioner. Det finns 900 miljoner hinduer i världen. Av dem bor två tredjedelar i Indien och dess grannländer.

Kan man konvertera till hinduismen?

Man föds till hindu och även om man anammar tron kan man inte konvertera i egentlig mening. Hindun tror på en enda gudomlig kraft, brahman, som dock kan uppenbara sig i tusentals olika skepnader. Som hindu väljer man själv vilken eller vilka gudar man vill tillbe.

Vad är hinduismens utformning?

Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Vad är hinduismen unik?

Hinduism eller Sanatana Dharma är ett kollektivt namn för Indiska traditioner, religiös och filosofisk tro. Det är det främsta trossystemet i Indien med fler än 1 miljard anhängare. Vad som gör Hinduismen så unik är att det inte finns någon grundare då religionen växte fram under flera år från de vediska religionerna.

Vad kommer hinduism från?

Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.

Varför är hinduismen en diffus religion?

En diffus religion med många sidor. Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden.

Det gudomliga inom oss själva kallas för Atman och kan liknas vid vår själ. Tron på själavandring är en central tanke inom hinduismen. I den här tankegången uppfattas allt levande som en del av en evig cyklisk process som inbegriper födelse, död och återfödelse.

Share this post